Kremlincriticus Chodorkovski wil asiel in Groot-Brittannië

Woensdag kondigde Rusland een internationaal opsporingsbevel af tegen de ooit rijkste man van Rusland.

Michail Chodorkovski tijdens een persconferentie in november in Londen. Foto Peter Nicholls / Reuters

Michail Chodorkovski overweegt asiel aan te vragen in Groot-Brittannië. Dat heeft de voormalige oliemagnaat en Kremlincriticus gezegd tegen de BBC. Woensdag kondigde Rusland een internationaal opsporingsbevel af tegen Chodorkovski. Twee weken eerder werd hij aangeklaagd voor moord.

Chodorkovski tegen de BBC:

“Het is duidelijk dat Poetin mij nu als een serieuze bedreiging ziet.”

Met zijn oliebedrijf Yukos werd Chodorkovski ooit de rijkste man van Rusland. Hij zat tot 2013 tien jaar vast wegens belastingfraude en -ontduiking. Vlak voor de Olympische Spelen in Sotsji liet Poetin hem vervroegd vrij om zijn ernstig zieke moeder te bezoeken, die inmiddels is overleden. Sindsdien woont Chodorkovski in Zwitserland. Hij verblijft ook regelmatig in Groot-Brittannië.

Moordaanklacht

Volgens de moordaanklacht van eerder deze maand is de 52-jarige Chodorkovski betrokken geweest bij de moord op Vladimir Petoechov, de toenmalige burgemeester van Neftejoegansk. In die Siberische plaats was Yukos gevestigd. Chodorkovski zou vanwege een belastingconflict huurmoordenaars de opdracht hebben gegeven Petoechov dood te schieten. Een andere hoge functionaris van Yukos is wel veroordeeld tot 24-jarige gevangenisstraf voor de moord.

Daarnaast wordt Chodorkovski beschuldigd van medeplichtigheid bij de aanslag op zakenman Yevgeny Rybin in 1999. Rybin overleefde de moordpoging, maar een bodyguard niet.

Chodorkovski heeft altijd enige betrokkenheid ontkend. De oproep om naar Moskou te komen voor verhoor legde hij naast zich neer.

Kremlincriticus

Chodorkovski beloofde na zijn vrijlating in 2013 zich niet meer met politiek te bemoeien, maar vanuit het buitenland doet hij regelmatig politieke uitspraken tegen het beleid van het Kremlin en ontpopte hij zich tot een van de meest invloedrijkste critici. Tegen de BBC zegt hij nu dat hij “jonge politieke activisten zal helpen politieke ervaring in Rusland te verwerven en een alternatief voor het huidige regime te presenteren”.

In november sprak hij op een persconferentie in Londen over een revolutie in Rusland, die volgens hem onvermijdelijk en noodzakelijk is. Hij zegt tegen de BBC dat hij ervan overtuigd is dat Russchische regime binnen tien jaar zal veranderen, “en ik hoop dat ik daar een belangrijke rol in zal spelen”.

De hoogtepunten van die persconferentie:

    • Menno Sedee