Klassieke muziek: zwelgkracht, tederheid, een gruizige Peter en de Wolf

1 Beethoven – The Complete Piano Sonatas, Ronald Brautigam

Hij straalt een enorme bescheidenheid uit, maar Ronald Brautigam verdiepte zich jarenlang in de Beethoven-sonates en ontwikkelde zich tot dé Beethovenspecialist op fortepiano. Weergaloos is deze reeks uitvoeringen van Beethovens verzamelde pianosonates op drie, met de tijd mee evoluerende fortepiano’s. De gepresenteerde staalkaart aan kleuren, stijlen en stemmingen is even allesomvattend als ontroerend. De instrumenten geven de muziek een weerbarstigheid die een wezensdimensie toevoegt.

2 Schubert’s Winter Journey. Anatomy of an Obsession, Ian Bostridge

Een van de grootste meesterwerken van de westerse kunstmuziek? Schuberts liedcyclus Winterreise. Tenor Ian Bostridge, historicus van origine, zong de cyclus talloze malen en wijdde er dit jaar een prachtboek aan: Schubert’s Winter Journey. Anatomy of an Obsession. Daar kun je dan Bostridges eigen uitvoering bij luisteren, of de vorig jaar al verschenen prachtopname van Matthias Goerne. En dan wil je, even, dat de winter niet meer ophoudt.

3 Bach, Beethoven en Rzewksi, Igor Levit, versus Rachmaninoff, Daniil Trifonov

Wie is de grootste pianist van de jongste generatie? Daar is niet uit te komen, er zijn er té veel té goed. Neem Igor Levit (1987): op zijn triple-cd gaat een zelfverzekerde, afgewogen interpretatie van de Goldbergvariaties gepaard aan een evenzeer overtuigende eigenheid in Beethovens Diabelli Variaties én in de eigentijdse variatiecyclus The People Will Never be Defeated! van Frederic Rzewski. Meer old school-imposant is Daniil Trifonovs (1991) recente Rachmaninoff-cd met het fraai bassende Philadelphia Orchestra. Alle gradaties tussen tederheid en zwelgkracht passeren de revue en in Rachmaninoviana etaleert Trifonov eigen poëtische en virtuoze vondsten.

4 MozartChristian Gerhaher

Verzamelde Mozart-aria’s door bariton Christian Gerhaher, passend ruig en ongelikt begeleid. Gerhaher zingt ook zo: intelligent, acterend, invoelend. Ideaal tegen decembersomberte.

5 Mahler, Vierde symfonie, Kirill Petrenko

Hét muzieknieuws van 2015: ‘dark horse’ Kirill Petrenko volgt Sir Simon Rattle op als chef van de Berliner Philharmoniker. Er is veel dat we niet weten van Petrenko. Wél helder: de Berliner varen met deze keuze een hartverwarmende krachtkoers, want ze kozen Petrenko puur op muzikale merites. Luister maar naar deze Mahler ‘4’: fascinerend onijdel, teder, detailrijk, dansant, helder, vol ritmische souplesse.

6 Kindertip: Peter en de wolf in Hollywood, Bundesjugendorchester, Paul Haenen

Leuker en eigentijdser dan de originele Peter en de Wolf is deze nieuwe hertelling, in de Nederlandse versie lekker gruizig verteld door Paul Haenen. Peter en de Wolf in Hollywood vertelt eigenlijk het verhaal dat aan het originele verhaal vooraf gaat. De Russische wees Peter belandt bij opa in Hollywood, een ouwe hippie die als tuinman werkt bij een filmster. En in die tuin... Juist, daar zwerft ook een ontsnapte wolf rond. Paul Haenen speelt alle rollen, de muziek van Prokofjev wordt ook voorafgegaan door Schumann, Wagner, Mahler en Puccini, alles vlammend gespeeld door het Nationaal Jeugdorkest van Duitsland. Er is ook een app bij, waarin het verhaal charmant is verbeeld in een techniek tussen tekening en 3D in.

    • Mischa Spel