Klassieke concerten: kerstspektakels en meezingen

1 Muziekspektakel The Paradiso Orchestra

The Paradiso Orchestra, samengesteld uit musici van het Radio Fil. Orkest, organiseert op Tweede Kerstdag een muziekspektakel in Paradiso. Fanfareorkest St. Caecilia is erbij, F. Starik vertelt een kerstverhaal en er is glühwein en kerststol. Daarnaast zijn er bijzondere muzikale gasten. Vader, moeder en dochter, David Dramm, Anne La Berge en Diamanda Dramm van de Amsterdams-Amerikaanse muziekfamilie Dramm spelen een Amerikaans programma. Daarnaast optredens van Jörgen van Rijen, solotrombonist van het Concertgebouworkest, hoornist Morris Kliphuis en singer-songwriter Flip Noorman.

26 dec, Paradiso, Amsterdam. Zie: paradiso.nl

2 Feestconcert PAN met Calefax in Muziekgebouw aan ’t IJ

Rietkwintet Calefax brengt op 28 december voor de twaalfde keer de PAN: het jaarlijkse feestconcert met verschillende gastoptredens in Muziekgebouw aan ’t IJ. Dit jaar met veel aandacht voor vocale optredens, door o.a. Wishful Singing (‘Female a cappella’) en de jonge zangeres Mehrnoush Rahmani, trompettist Eef van Breen, die zijn instrument neerlegt om te zingen, en kunstenares Lotte van Dijck. Ook het Intercontinental Ensemble is te gast, en veel meer. Tot slot speelt Calefax deze avond de winnaar van de jaarlijkse Calefax Composers Competition.

28 dec, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Zie: muziekgebouw.nl

3 Splendor – Kerstontbijt & Parade

Net als vorig jaar is muzikantencollectief Splendor volop actief rondom de jaarwisseling. Zo is er op Tweede Kerstdag in het gebouw van Splendor zelf (Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam) een muzikaal ontbijt met livemuziek van bariton Mattijs van de Woerd, jazzaltist Oene van Geel en Maarten Ornstein. Op 3/1 verplaatst men zich naar het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ voor de Splendor Parade. Vanaf 14.00 uur geven de vijftig Splendormusici in verschillende formaties dan miniconcerten. Zie: splendoramsterdam.com

4 Vredesoratorium In terra pax

Onder leiding van Gijs Leenaars brengen het Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor een programma rondom het indringende vredesoratorium In terra pax (1944) van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin. Ook op het programma de Ouverture Hänsel und Gretel van Humperdinck en de Symfonie nr. 5 van Schubert.

24 dec, TivoliVredenburg, Utrecht. Zie: tivolivredenburg.nl

5 Closeharmony met Frommerkerst

10 jaar bestaan ze, de Nederlandse closeharmonygroep Frommermann, opgericht als eerbetoon aan de legendarische Comedian Harmonists, door Harry Frommermann. In het kerstprogramma Frommerkerst wordt nostalgie in retrostijl ingezet voor een virtuoze en plezierige line-up van kersthits als White Christmas, Es ist ein Ros entsprungen, A Perfect Christmas en Merry Christmas op z’n Hawaiiaans. Met meezingmomenten.

26 dec, Philharmonie Haarlem; 27 dec, Concertgebouw Amsterdam. Zie: frommermann.nl

6 Kindertip: familieopera (9+) Amahl and the Night Visitors

In de feelgood familieopera Amahl and the Night Visitors door de Nederlandse Reisopera helpen de drie koningen een gehandicapte jongen zijn lot in eigen hand te nemen. Amahl and the Night Visitors is een uur durende opera van Gian Carlo Menotti (1951). Boodschap: wonderen zijn de wereld nog niet uit, mits je erin gelooft en er zelf wat voor wilt doen. In Groot-Brittannië is de opera een kerstklassieker, de eerste opera ooit voor televisie geschreven. Componist Menotti kwam op het idee voor de opera toen hij het schilderij De Aanbidding der Koningen zag, dat in het atelier van Jheronimus Bosch gemaakt heet te zijn. Daarom geldt de voorstelling als startsein van het Jeroen Boschjaar 2016. Engels gezongen, Nederlandse boventiteling.

2 jan, Theater aan de Parade Den Bosch; 3 jan, Wilminktheater Enschede.

    • Mischa Spel