Kijken: kinderarbeid is sinds vorig jaar legaal in Bolivia

The New York TImes maakte een korte documentaire over Bolivia, waar kinderen al vanaf hun tiende mogen werken.

Een jong meisje verkoopt haar waar in de straten van de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Foto Martin Alipaz/EPA

In Bolivia is het wettelijk toegestaan om vanaf je tiende te werken. Kinderarbeid is er dan ook geen zeldzaamheid. Ruim een miljoen kinderen verrichten enige vorm van kinderarbeid, blijkt uit een reportage van The New York Times.

Bolivia was in 2014 het eerste land ter wereld dat arbeid voor kinderen vanaf tien jaar legaliseerde. Dat leidde tot internationale ophef aangezien de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voorschrijft dat een kind in een ontwikkelingsland minimaal veertien jaar oud moet zijn voor het mag werken.

Normaal

In Bolivia is het heel normaal dat kinderen al op jonge leeftijd een baan hebben. In plaats van te gaan werken als ze klaar zijn met school, draait de Boliviaanse cultuur het ritme juist om. Pas wanneer de jeugd klaar is met werken, is er eventueel nog tijd voor school.

Voor veel Boliviaanse families is het laten werken van hun kinderen noodzakelijk om het gezinsinkomen aan te vullen. Jorge Domic, directeur van Fundación La Paz, een organisatie die strijdt voor de rechten van het kind in Bolivia, stelt dat de visie op de invulling van kinderjaren in zijn land “totaal anders is dan die in de westerse wereld”.

“In het westen is het belangrijk dat een kind kan spelen, leren en de bescherming van het gezinsleven geniet. Voor ons is dat een romantisch beeld. Kinderen in de landen rond de Andes hebben vooral plichten en taken.”

Deivid Pacosillo Mamani, een voormalige activist die nu werkt voor een lobbyorganisatie die er juist voor heeft gezorgd dat kinderarbeid legaal is in Bolivia, stelt dat het feit dat kinderen werken niet zozeer problematisch is. “Het wordt pas een probleem er sprake is van uitbuiting.”

168 miljoen kinderen verrichten arbeid

Volgens Unicef verrichten wereldwijd circa 168 miljoen kinderen in de leeftijd van vijf tot zeventien jaar kinderarbeid. Daarvan zijn er 120 miljoen jonger dan veertien jaar.

Dit is de korte documentaire:

    • Jorg Leijten