Intiem bloot vraagt anti-stilering

Jurylid Wilfried de Jong over de NRC-Nikon Fotowedstrijd.

Inzending van Dana LaMonda

‘We hadden wat meer lef kunnen tonen en ook voor iets ordinairs moeten kiezen”, lacht presentator, schrijver en vakjurylid Wilfried de Jong als hij alle jurywinnaars van de NRC-Nikon Fotowedstrijd 2015 op een rijtje ziet. „Je moet de lezer niet alleen behagen, maar ook af en toe laten schrikken.” Hij zou voor komend jaar het maandthema Naakt wel willen introduceren. „Naaktfotografie ligt altijd op het snijvlak van erotiek en gêne, dromerig en ordinair, overgave en afstand. Het is interessant te zien hoe ver mensen durven gaan.”

Er zaten volgens De Jong sterke voorbeelden bij de inzendingen van 2015. „Ik heb mooie snapshots gezien, die vrijages in een split second vastlegden en daardoor heel puur overkwamen. Er was een prachtige zwart-witfoto van een meisje met haar ogen dicht. Hij is onscherp en met het kader is niet zo veel gedaan. Dat doet mij vermoeden dat de foto toevallig even geschoten is. Eigenlijk ben ik een enorme estheet en stilist. Een scheve horizon, daar kan ik slecht tegen. Maar bij intiem bloot vind ik anti-stilering juist plezierig.”

Helemaal los laat De Jong zijn liefde voor stilering niet. Hij noemt enkele „meer bedachte” favorieten. „Bij de foto van de naakte vrouw op de trap stel ik me voor dat ze tegen haar vriend zei: ‘Ik heb een goede reet, maak jij eens een foto van onderaan en dan doen we daarbij groene lampjes aan.’ Dat laat een soort trots op het eigen lichaam zien.”

De voorbije twee seizoenen presenteerde De Jong bij de VPRO Fotostudio De Jong, een liveprogramma over fotografie. „En ik ben nogal beeldend ingesteld. In mijn columns en boeken probeer ik ook vooral beelden te beschrijven .” Hij maakt ook met enige regelmaat foto’s voor zijn Instagram-account. „Ik vind het leuk om te doen, vooral omdat je op de app hulp krijgt van allerlei filters.”

Een goede fotograaf vindt hij zichzelf niet. „Het verschil tussen het beeld dat ik in gedachten heb en de uiteindelijke foto is bij mij steeds te groot. Ik heb ook geprobeerd vriendinnen naakt te fotograferen. Foto’s om in te lijsten zijn het niet geworden. En dat lag absoluut aan mij.”

    • Joke Beeckmans