Huizen van migranten in Duitsland in brand gestoken

Door de brandstichting vielen twaalf lichtgewonden. Het incident staat niet op zichzelf.

Eerder deze maand blussen brandweermannen een brand in een Duits hostel waar tientallen vluchtelingen woonden.
Eerder deze maand blussen brandweermannen een brand in een Duits hostel waar tientallen vluchtelingen woonden. Foto Axel Heimken / EPA

In het zuiden van Duitsland zijn woensdagavond woningen van migranten in brand gestoken. Twaalf mensen raakten gewond door de brandstichting, onder wie zeven kinderen. Dat melden Duitse media.

De brand werd gesticht in een appartementencomplex en een naastgelegen woonhuis in het plaatsje Wallerstein. De bewoners zouden onder meer uit Italië en Polen afkomstig zijn. Volgens de politie is het niet zeker of de dader wist dat in de woningen migranten woonden.

De meeste verwondingen zijn het gevolg van het inademen van rook. Eén bewoner die het vuur zelf probeerde te blussen verbrandde zijn handen.

Vreemdelingenhaat

De Duitse politie sluit een xenofoob motief niet uit. Een 22-jarige man is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichting. Hij stond tijdens het blussen van de brand te kijken. De man zegt er echter niets mee te maken te hebben.

Het afgelopen jaar zijn in Duitsland vaker (toekomstige) asielopvangcentra in brand gestoken of beklad, maar het in brand steken van huizen kwam minder vaak voor.

Volgens cijfers van persbureau AP ligt het aantal aanvallen op Duitse vluchtelingenonderkomens dit jaar al boven de 700. In 2014 waren dat er 199. Achter 640 gevallen zat een extreem-rechts motief.

Pannerden

Ook in Nederland hebben zich dit jaar incidenten voorgedaan bij woningen van migranten of asielzoekerscentra. In oktober viel een groep mensen een tijdelijk opvangcentrum in Woerden aan. Ze staken vuurwerkbommen af naast de hal, en gooiden rotte eieren naar de opvanglocatie.

In het Gelderse Pannerden vernielde een nog onbekende dader een woning van een gezin uit Somalië. Op de plek werden pamfletten met racistische leuzen gevonden. Het is nog niet duidelijk of racisme het motief is, volgens De Gelderlander.

Wallerstein ligt in het zuiden van Duitsland: