Hoogste smogalarm in groot aantal Chinese steden

Niet alleen Chinese steden kampen met smog. De lucht in het Indiase New Delhi is viezer dan ooit.

Scholieren dragen mondkapjes in Jinan, in de oostelijke provincie Shandong. Foto AFP

Zeker tien Chinese steden hebben het hoogste smogalarm afgekondigd. In het noorden en noordoosten van het land hangt voor de vierde keer in een maand een dichte mist door luchtvervuiling.

Onder meer in de havenstad Tianjin, waar bijna 8 miljoen mensen wonen, geldt nu code rood. Vooral in de naburige oostelijke provincie Shandong, ten zuiden van Beijing, kampen steden met de luchtvervuiling, volgens de South China Morning Post. Scholen zijn gesloten en minder voertuigen mogen de weg op.

In Xianxiang, in de provincie Henan, werd een fijnstofgehalte van 730 microgram per kubieke meter gemeten. De Werelgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een daggemiddelde van maximaal 25 mg/m3.

Het Chinese meteorologisch instituut verwacht dat de smog in het weekend verdrukt zal worden door een koudefront.

Eerste code rood in Beijing

Begin december was in de hoofdstad Beijing voor de eerste keer code rood van kracht. Het gemeentebestuur schortte toen bouwwerkzaamheden en evenementen in de buitenlucht op en adviseerde scholen te sluiten.

Vrijdag kondigde de autoriteiten in Bejing opnieuw het hoogste niveau af. Dat is weer opgeheven, maar donderdagochtend werden de inwoners van Beijing nog wakker in een grijze mist die pas tegen de middag wegtrok. Rond Tiananmen-plein werd donderdagochtend een concentratie van 117 microgram fijnstof per kubieke meter gemeten, volgens de SCMP.

New Delhi

Niet alleen Chinese steden kampen met gevaarlijke hoeveelheden smog. De lucht in New Delhi, de hoofdstad van India, is op dit moment viezer dan ooit, melden Indiase media donderdag. De smog zou waarden hebben bereikt van 400 tot 500 microgram fijnstof per kubieke meter. In New Delhi wonen 17 miljoen mensen.

Vrijdag komt het stadsbestuur met maatregelen. Dit zou het eerste grootschalige plan zijn tegen het vervuilingsprobleem. De vraag is hoeveel de maatregelen zullen helpen. Volgens persbureau Reuters wordt de invloedrijke transportindustrie niet aangepakt, maar komen er wel restricties voor kleinere vervuilers, zoals afvalverbranding en bouwstof.

Volgens een rapport van de WHO van vorig jaar liggen 13 van de 20 meest vervuilde steden in India. New Delhi voerde de lijst aan.

    • Menno Sedee