Het warenhuis blijft open, uit nood

V&D-cadeaukaarten kun je niet meer inwisselen. Straks misschien wel weer, als het bedrijf een doorstart maakt.

V&D verkeert in grote problemen. Woensdag verleende de rechtbank in Amsterdam de warenhuisketen uitstel van betaling. De banen van 10.000 werknemers staan op het spel. V&D zegt dat het zachte weer het bedrijf in acute nood heeft gebracht. Door de Indian summer bleef de omzet achter. V&D komt 40 miljoen euro tekort.

1 Hoe gaat het nu verder met V&D?

Uitstel van betaling wordt bijna altijd omgezet in een faillissement. De rechtbank heeft twee bewindvoerders benoemd: Kees van de Meent van Höcker Advocaten en Hanneke De Coninck-Smolders van Blix advocaten. Zodra V&D failliet is, worden zij de curatoren. Zij behartigen de belangen van de schuldeisers en proberen zo veel mogelijk stukken of stukjes V&D te verkopen. Daar is haast bij. Draaiende winkels verkoop je beter dan dichte. Daarom blijven de winkels voorlopig open. Dit wordt betaald uit het ‘boedelkrediet’. Hoe meer krediet de curatoren kunnen regelen, hoe meer tijd ze hebben om kopers te vinden.

2 Wat zijn de gevolgen voor het personeel?

Als V&D failliet is, zullen de curatoren alle 10.000 werknemers van de warenhuizen en La Place ontslaan. Op dat moment gaat hun opzegtermijn van maximaal zes weken lopen. Uitkeringsinstantie UWV betaalt de salarissen in die periode. De lonen over december heeft V&D maandag zelf nog betaald. Als de curatoren nieuwe eigenaren vinden, kan een deel van het personeel mogelijk opnieuw in dienst genomen worden. Het is niet waarschijnlijk dat álle werknemers onder een nieuwe eigenaar aan de slag kunnen.

3 Kan La Place zelfstandig verder?

Dat is geen onlogische gedachte, want La Place is winstgevend. Praktisch is het echter lastig, aangezien de helft van de 120 La Place-vestigingen ín V&D-winkels is gevestigd. De zestig zelfstandige filialen kunnen sowieso alleen verder. Voor de vestigingen in V&D’s zou het een ingewikkelde puzzel worden, maar het is niet onmogelijk.

4 Kunnen klanten nog betalen met hun V&D-cadeaukaarten?

Voorlopig niet, zegt een woordvoerder. Aan AirMiles doet V&D ook even niet. Klanten kunnen evenmin producten ruilen of terugbrengen. „Dat is op last van de bewindvoerders”, legt de woordvoerder uit. „Zij moeten in kaart brengen wat de huidige financiële stand van zaken is. Om te voorkomen dat de cijfers de hele tijd verspringen, zijn de cadeaukaarten tijdelijk bevroren.”

Er is dus een kans dat klanten die uiteindelijk wel weer kunnen verzilveren? Zeker, zegt de woordvoerder. „Tenzij V&D morgen wordt geliquideerd en de deur voorgoed op slot gaat. Maar dat verwacht ik niet.”

5 Wat vinden de vakbonden?

CNV-bestuurder Martijn den Heijer vindt het „echt schandalig” dat eigenaar Sun Capital V&D „totaal niet de kans geeft te herstellen”. Sun heeft zich gecommitteerd aan de reddingsplannen die dit jaar zijn opgesteld, zegt hij. „Die hebben niet binnen een paar maanden effect. Dat heeft tijd nodig.”

De vakbonden kunnen bij een faillissement weinig doen, zegt Niels Suijker van FNV: „We kunnen werknemers alleen uitleggen wat er gebeurt en wat hun rechten en plichten zijn.”

6 Wie is eigenaar van V&D?

Sun Capital is een private-equitybedrijf uit Florida (bedrijfsmotto: Have fun and lighten up). Sinds de overname in 2010 heeft Sun 260 miljoen euro in V&D geïnvesteerd, zegt V&D-advocaat Van Andel. Om nu te overleven, had V&D nog eens 40 miljoen euro nodig. Maandagmiddag liet Sun vanuit Florida weten dat geld niet beschikbaar te stellen. Voor bijna de helft van dat bedrag, 20 miljoen dollar, kocht Sun-directeur Marc Leder eerder dit jaar een buitenhuis. Het staat in het dorp Sagaponack, in het rijkenoord de Hamptons. Leder wordt door Amerikaanse media omschreven als partyboy investor. Afgelopen zomer voer hij nog met een jacht vol vrouwen langs de Galapagoseilanden. Als vakantie.

7 Wie is de baas van V&D?

In korte tijd kreeg V&D een paar keer een nieuwe topman. Van 2007 tot 2013 stond het warenhuis onder leiding van de Brit Mark McKeon. Hij vertrok om gezondheidsredenen. Zijn opvolger was Jacob de Jonge, de vroegere baas van De Bijenkorf. Die stapte na een paar maanden onverwacht op, maar bleef bij het concern betrokken als commissaris. Don Roach, de financiële man van Sun Capital, nam tijdelijk waar tot op 1 maart van dit jaar John van der Ent aantrad. Van der Ent was eerder de hoogste baas van de modewinkels van de Etam Groep (Miss Etam, Promiss). Dat bedrijf ging vlak na zijn vertrek failliet.

8 V&D geeft het warme weer de schuld. Wat is wél goed weer?

„Het extreem zachte weer is echt de grootste klap geweest”, zegt de advocaat van V&D, Willem Jan van Andel. „In november en december moet V&D het hebben van winterjassen en wintertruien, maar door het weer is er nauwelijks winterkleding verkocht. Winterkleding móét in november en december verkocht worden, in januari begint de uitverkoop al.”

„Vrouwen bloot, handel dood”, zegt Sander van Golberdingen, directeur van Retail Nederland. Bij strandweer verkoop je weinig, legt hij uit. Bij extreem slecht weer ook. Dat is lastig voor winkelketens, die lang vooruit inkopen. De productie- en levertijd van schoenen en kleding is in de meeste gevallen een paar maanden – snel inspelen op een onverwacht zachte winter kan dus amper.

De perfecte weersomstandigheden zijn moeilijk te definiëren, maar het belangrijkst is dat het weer zich voorspelbaar gedraagt, zegt Van Golberdingen. „Echt vier seizoenen, waarin je je verschillend kleedt.”