Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Gratis zwemochtend voor vluchtelingen afgelast

Aanleiding is een brief in een lokale krant waarin gewaarschuwd wordt voor ongeregeldheden.

Asielzoekers gaan een blokje om in de buurt van de tijdelijke noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen.
Asielzoekers gaan een blokje om in de buurt van de tijdelijke noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen. Foto Jerry Lampen / ANP

Het ochtendje gratis zwemmen voor vluchtelingen in Ede gaat niet door. Volgens De Gelderlander ziet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) van het initiatief af na een boze brief in een lokale krant. De schrijver waarschuwt daarin voor “ongeregeldheden zoals in Geldermalsen”, waar een demonstratie vorige week uitmondde in rellen.

De brievenschrijver, die naar eigen zeggen in het nabijgelegen Lunteren woont, stoort zich aan het feit dat hij wél moet betalen voor het zwembad. Hij schreef woensdag in een brief aan De Edese Post:

“Wij hebben 4 kinderen die dure zwemcursussen moeten betalen voordat zij überhaupt mochten zwemmen. Weet u hoeveel ons dat heeft gekost? 3.160 euro. Dit valt toch niet meer te begrijpen.”

Burgemeester: dit is belachelijk

De zwemactie van zwembad De Peppel was overigens eenmalig. De bedoeling was dat vluchtelingen in de noodopvang van Ede en klanten van de voedselbank op Eerste Kerstdag één ochtend gratis konden zwemmen. Burgemeester Cees van der Knaap noemt het op Twitter “belachelijk” dat het initiatief niet door kan gaan.

Twitter avatar CvanderKnaap Cees van der Knaap COA blaast kerstzwemmen vluchtelingen in Ede af na brief https://t.co/7d6JZ3sAAr “Belachelijk, een mooi initiatief wordt zo teniet gedaan!”

Eerder deze maand werd in Nijmegen, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Ede, al een kookavond voor vluchtelingen in een buurtcentrum geschrapt vanwege ophef over het plan. Vijf tot tien Syrische vrouwen zouden daar onder begeleiding van vrijwilligers koken in de keuken van het centrum. Vooral PVV-politica Marjolein Faber had zich ingezet om het initiatief te voorkomen.