Gijzelaars Iraanse ambassade VS krijgen na 36 jaar geld

Na ruim drie decennia procederen krijgen gijzelaars elk een vergoeding van vier miljoen dollar.

De Amerikaanse president Barack Obama ondertekende een wet die ervoor zorgt dat de Irangijzelaars of hun nabestaanden iets meer dan omgerekend vier miljoen per persoon euro krijgen. Jim lo Scalzo / EPA

Ze werden 36 jaar geleden gegijzeld, en krijgen nu dan eindelijk een schadevergoeding. De Amerikanen die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig gegijzeld zaten in de Amerikaanse ambassade in Iran ontvangen elk omgerekend vier miljoen euro compensatie van de Amerikaanse overheid.

Dat meldden Amerikaanse media, waaronder The New York Times, donderdag. President Barack Obama ondertekende een wet waarin staat dat elk van de ruim vijftig gijzelaars (of hun nabestaanden) zo’n schadevergoeding ontvangen.

Gijzeling onderwerp van Oscarwinnende film Argo

De gijzeling in de Iraanse hoofdstad Teheran begon begin november 1979 en duurde 444 dagen, ongeveer veertien maanden. De voormalige gijzelaars hebben daarna maar liefst drie decennia geprocedeerd om compensatie te krijgen.

De gijzeling begon tijdens de Iraanse revolutie die een einde maakte aan het bewind van sjah Mohammad Reza Pahlavi. De Amerikaanse ambassade werd bestormd en bezet door studenten uit onvrede met de steun die de VS gaven aan de sjah. De gijzeling was het onderwerp van de film Argo die enkele jaren geleden nog een Oscar voor beste film won.

Geld beschikbaar door boete BNP Paribas

Diverse rechtbanken, inclusief de Supreme Court, hielden de afgelopen jaren de compensatie tegen. Ook de politiek lukte het niet om een betaalbare compensatieregeling van de grond te krijgen.

Maar doordat de Franse bank BNP Paribas in de VS enige tijd terug een miljardenboete moest betalen, omdat het sancties tegen onder meer Iran had geschonden, kwam er geld vrij. De boete werd voor een deel gereserveerd voor compensatie slachtoffers van staatsterreur.

    • Niels Posthumus