Games: Je kunt ook een boom planten, in plaats van vechten

1The Witcher 3. €60,-, Xbox, Playstation en PC

Tien jaar geleden had nog niemand van de Poolse gamestudio CD Projekt Red gehoord. In 2015 maakte die studio de beste game van het jaar: The Witcher 3. Dit derde deel in de populaire Witcher-serie speelt zich af in een duistere fantasiewereld die is geworteld in Poolse folklore. Hoofdpersoon is de monsterjager Geralt of Rivia, een complex karakter met rauwe én warme trekjes. Zijn tegenspelers zijn mooie heksen en gruwelijke monsters. The Witcher 3 is een volwassen game vol humor, geweld, seks en avontuur.

2 Life Is Strange, €20,-, Xbox, Playstation en PC

Life is Strange is een avontuur à la Twin Peaks. In deze gewaagde en intieme game staat de vriendschap tussen de rebelse Chloe en onzekere Max centraal. Max is een scholiere met een speciale gave: ze kan de tijd een paar minuten terugdraaien. Dat komt goed uit, want er gebeuren vreemde dingen in het geïsoleerde stadje Arcadia Bay.

3 Prison Architect, €28,-, PC

In de beste simulatiespellen groeien de problemen je langzaam boven het hoofd. Zo ook in Prison Architect. In dit spel bouw en bestuur je een Amerikaanse gevangenis die steeds verder op de proef wordt gesteld. Een burgemeester eist dat het reïntegratieprogramma wordt uitgekleed. Er arriveren vluchtgevaarlijke gevangenen. Voor je het weet hebben gevangenen een tunnel gegraven, breken er rellen uit en brandt je gevangenis tot de grond toe af. Opnieuw beginnen dan maar. Maar wel met dikkere muren, meer bewakers en strengere tucht.

4 Prune, €2,99, Android en iOS

Niets zo rustgevend als het snoeien van bonsai. Dat moeten de makers van het prachtige Prune hebben gedacht. De opdracht is simpel: plant een boom en laat hem bloeien. Door slim te snoeien, groeit je boom.

5 The Talos Principle, €40,-, PC

In dit filosofische puzzelspel los je in klassieke Griekse, Romeinse en Egyptische werelden puzzels op met lasers, blokken en wind. Computerterminals zaaien intussen twijfel over je doel en identiteit. Wie heeft deze werelden gemaakt? Is dit een Hof van Eden of een gevangenis? En waarom is het verboden om de centrale toren te beklimmen?

    • Lucas Brouwers