Flinke koersstijging PostNL na overnamespeculaties

Het Britse postbedrijf Royal Mail en het Duitse Deutsche Post zouden interesse hebben.

Kerstdrukte in een brievensorteercentrum van PostNL. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De beurswaarde van postbedrijf PostNL is sinds woensdag flink gestegen door overnamespeculaties. Rond donderdagochtend 11.20 uur bedroeg die waardestijging ruim 15 procent sinds een dag ervoor. Woensdagavond meldde de Britse krant The Daily Mail dat het Britse postbedrijf Royal Mail een bod zal uitbrengen op PostNL. Ook de Duitse evenknie Deutsche Post zou interesse hebben.

Royal Mail zou vijf euro overhebben voor elk aandeel van PostNL. Op dit moment is een aandeel van het Nederlandse postbedrijf bijna 3,70 euro waard. Dat brengt de beurswaarde van PostNL op 1,6 miljard euro.

Bron speculaties onduidelijk

Waar The Daily Mail zich op baseert is onduidelijk. Een woordvoerder van PostNL zegt tegen persbureau ANP zich niet te herkennen in de speculaties.

In oktober verkocht de Britse regering haar laatste aandelen van het postbedrijf, waarvan de winsten dalen. Royal Mail kampt, net als andere grote postbedrijven, met een afname van de hoeveelheid brievenbuspost.

In Nederland werden vorig jaar 3,5 miljard brieven, bladen en andere poststukken verstuurd, bleek onlangs uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt. Dat is 8 procent minder dan het jaar ervoor. Ten opzichte van 2009 is de hoeveelheid post zelfs met 31 procent afgenomen.

    • Menno Sedee