Film: lachen om God en Hitler

1 Le tout nouveau testament

De ideale kerstfilm: geestig, inventief en warm. God woont in Brussel en is een morsige ploert in kamerjas die de hele dag regels verzint om de mensheid te treiteren. Maar hij heeft een vrouw, en een dochter die grote broer Jezus achterna reist om het nog nieuwere testament te verkondigen – te beginnen in België.

2 Youth – La Giovinezza

In Sorrentino’s verrukkelijk barokke kuuroord kijken Michael Caine en Harvey Keitel verbaasd om zich heen. Niet zozeer een verhaal, eerder een meeslepende compositie van personages, visioenen, motieven, gedachten en muziek met iets meer humor om de melancholie te kruiden dan in La Grande Bellezza.

3 Son of Saul

Je weet dat je hem moet zien, maar je stelde dat telkens uit. Daarmee doe je jezelf tekort. Deze rondgang door Auschwitz, waar ‘Sonderkommando’ Saul een morele wedergeboorte beleeft, is een intense ervaring op het grote doek: geen horror, maar een verlossingsverhaal.

4 Er ist wieder da

Lachen met Hitler. Dat kan weer in 2015, als Der Führer weer onder ons is en een luisterend oor biedt voor Duitse angst en onbehagen. In dit vaak grappige, vaak riskante Borat-achtige straattheater vermomt fascisme zich als ironie. Knappe, relevante satire.

5 Rams

Snijdende wind. Grijze velden. Knoestige, gesloten mannen met baarden die wel met hun schapen praten, maar niet met hun broer en buurman. Tot de staat hun kuddes wil ruimen. Rams belicht de liefde tussen boer en schaap net zo ontroerend en droogkomisch als vorig jaar het eveneens IJslandse Of Horses and Men dat met paarden deed.

6 Kindertip:Reis naar het Noorden

In plaats van de middelmatige Pixarfilm The Good Dinosaur of Snoopy en Charlie Brown kan je beter kiezen voor Reis naar het Noorden, een fabelachtig mooi gestileerd sprookje waarin het verwende Russische meisje Masha op zoek gaat naar het verdwenen schip van haar grootvader, de Poolverkenner.

    • Coen van Zwol