Drie Nederlanders opgepakt voor plofkraken in Duitsland

De mannen van 19 tot 25 jaar oud moeten vrijdag voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Een beveiliger onderzoekt een geplofte pinautomaat. Ginopress / ANP

Drie Nederlanders zijn donderdag opgepakt in Duitsland, omdat ze achter een reeks plofkraken in dat land zouden zitten. Dat meldt de Duitse krant Hannoversche Allgemeine Zeitung.

De drie moeten vrijdag voor de onderzoeksrechter verschijnen, meldt justitie in de deelstaat Nedersaksen. Het gaat om mannen van 19 tot 25 jaar oud.

Duitsland wordt de laatste maanden geteisterd door plofkraken. Zo telde Nedersaksen dit jaar liefst 25 explosies bij pinautomaten.

‘Nieuwe plofkraak verijdeld’

De Duitse justitie vermoedde al langer dat er Nederlandse bendes achter de plofkraken zitten. Na gesprekken met de Nederlandse collega’s schreef de Duitse politie begin november dat het om meerdere groepen leek te gaan die na hun daad naar Nederland zouden vluchten.

Afgelopen dinsdag was er eerst een knal te horen in het dorp Emsbüren, net over de grens bij Oldenzaal. De vermoedelijke auto van de daders werd daarna gespot in een plaats ten zuiden van Hamburg. Agenten hielden het voertuig daar in de gaten en grepen in toen de drie Nederlanders de auto wilden gaan gebruiken voor vermoedelijk een nieuwe plofkraak.

De leider van het politieonderzoeksteam Christian Zahel lijkt daar in ieder geval zeker van en zegt tegen Hannoversche Allgemeine Zeitung:

“We hebben duidelijk een nieuwe plofkraak verijdeld.”

Mogelijk meerdere bendes

Verder onderzoek moet duidelijk maken voor welke plofkraken de Nederlanders precies verantwoordelijk zijn. De Duitse Justitie houdt er vooralsnog rekening mee dat er meer groepen actief zijn.

In het eerste half jaar van 2015 nam het aantal ram- en plofkraken bij geldautomaten in Nederland ook al toe: 65, tegenover 33 de laatste zes maanden van het jaar ervoor. Volgens bankenvereniging NVB werden in de zomer van 2013 veel daders gearresteerd, die dit jaar weer vrijkwamen. Inmiddels zou het aantal plofkraken in Nederland echter alweer zijn afgenomen.

    • Niels Posthumus