Douane doet onderzoek naar voormalige Imtech-dochter

Het bedrijf heeft mogelijk verboden handel gedreven met landen die op de zwarte lijst staan.

Foto Jeroen Jumelet / ANP

De douane heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar RH Marine Group, omdat het Nederlandse bedrijf mogelijk verboden handel heeft gedreven. Het vroegere dochterbedrijf van Imtech zou leveringen hebben gedaan aan landen die op de zwarte lijst staan. Eerder deze maand begonnen Amerikaanse toezichthouders al een vergelijkbaar onderzoek naar RH Marine.

Aanleiding voor beide onderzoeken is een intern rapport van Imtech, waarover De Telegraaf onlangs schreef. Daarin zou staan dat dochterbedrijf RH de afgelopen jaren mogelijk bijna 200 keer handelsembargo’s schond. Het ging daarbij om handel met personen en bedrijven in landen zoals Iran, Birma, Zuid-Soedan en Cuba.

Inzage in het rapport

Na die berichtgeving heeft ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken contact gezocht met RH Marine Group, zo schrijft minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) donderdag in een reactie op Kamervragen. Werknemers van het ministerie kregen vervolgens inzage in het interne rapport en besloten de douane te vragen om een onderzoek te starten.

RH Marine Group ontstond eerder dit jaar uit een fusie van RH Marine en Imtech Marine. Dat laatste bedrijf maakte jarenlang deel uit van technisch dienstverlener Imtech, dat in september na lang kwakkelen failliet werd verklaard. Imtech kwam ten val nadat in 2013 bekend werd dat een Duitse dochter van het concern op grote schaal had gefraudeerd.