Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Kabinet wil V&D helpen bij eventuele doorstart

Het kabinet is bereid V&D te helpen bij een eventuele doorstart. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken volgens de NOS laten weten.

In een verklaring laat het ministerie weten ‘veel garantieinstrumenten’ in huis te hebben om toekomstige activiteiten van het noodlijdende warenhuis te kunnen financieren. Ook wil het ministerie de betrokken partijen ondersteunen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Het ministerie zegt het afgelopen jaar al betrokken geweest te zijn bij de financiële ontwikkelingen van het concern, maar wil niet toelichten in welk opzicht. De noodlijdende situatie van V&D is volgens het ministerie slecht nieuws, maar desondanks gaat het wel de goede kant op met de Nederlandse economie:

“Winkeliers zijn positief over het komende jaar, bijna de helft van de winkeliers verwacht dat de omzet in 2016 gaat stijgen.”

2015 was het jaar van de uitzendbranche

De Volkskrant bestempelt het jaar 2015 als het jaar van de uitzendbranche. ‘In zeker twintig jaar waren er niet zo veel uitzendkrachten aan het werk als afgelopen kwartaal’, zo weet de krant.

In het derde kwartaal van 2015 waren er 644.000 werknemers via uitzendbureaus aan het werk. Van januari tot en met september kwamen er bovendien 111.000 uitzendkrachten bij, de grootste stijging sinds minstens 1995.

De uitzendbranche wordt in het artikel vergeleken met een kanarie in een kolenmijn: bij slecht economisch tij zijn uitzendbureaus de eersten die dat voelen, maar omgekeerd geldt hetzelfde. Nu de uitzendbranche winst boekt belooft 2016 een economisch goed jaar te worden.

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen noemt het ‘een klassiek patroon’:

“De arbeidsmarkt loopt altijd wat achter de economische feiten aan. Als er dan weer banen bij beginnen te komen, huren bedrijven eerst uitzendwerkers en andere flexibele krachten in. Pas als het langere tijd goed gaat, durven ze mensen in vaste dienst aan te nemen.”

Nederlands architectenbureau ontwerpt golfbreker die energie opwekt

Het Nederlandse architectenbureau Waterstudio heeft een golfbreker ontworpen die ook energie opwekt. Dat meldt RTL Nieuws. Het bouwwerk moet in een haven aan de Hudson-rivier in New York komen te liggen.

Orkaan Sandy zorgde in 2012 voor tientallen miljarden dollars schade aan de oostkust van de Verenigde Staten en veel Nederlandse bedrijven worden daar nu ingehuurd om de kustlijn te verstevigen. De drijvende golfbreker bestaat uit een reeks cilinders van bijna een meter in doorsnee. Doordat de cilinders meedraaien met de stroming en de golven wordt elektriciteit opgewekt. De gewonnen elektriciteit wordt opgeslagen in een betonnen bak in de golfbreker.

Omdat de pijlers van het bouwwerk erg lijken op de zuilen van het Parthenon in Griekenland wordt het project ‘the Parthenon project’ genoemd. Het Rijswijkse Waterstudio is al jaren gespecialiseerd in drijvende structuren om de stijgende zeespiegel en overstromingen het hoofd te bieden en bouwde eerder onder andere watervilla’s en drijvende restaurants.

    • Ester Meerman