Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Dit is zeventien jaar Top 2000 in zes graphics

Foto: ANP/Bas Czerwinski

Van “Bohemian Like You” van The Dandy Warhols op de 2000e positie tot John Lennon’s “Imagine” op één: morgenochtend vroeg begint de zeventiende editie van de Top 2000. Wat vindt de Nederlandse radioluisteraar leuk?

Om daar achter te komen analyseerde NRC alle Top 2000-ranglijsten vanaf 1999, het jaar waarin Radio 2 begon met de zes dagen durende radiomarathon. Ruim 1.800 artiesten uit 41 verschillende landen stonden sindsdien in de lijst. Opvallend: in de Top 2000 kwamen tot nu toe slechts 4.100 unieke nummers voor. In principe zou de ranglijst dus in zijn geheel maar één keer ververst kunnen zijn.

Dit is zeventien jaar Top 2000 in zes graphics.

Nummer 1

Op nummer één staat dit jaar John Lennon’s Imagine. Het is voor het eerst sinds 2005 dat een ander nummer dan Queen’s “Bohemian Rhapsody” of “Hotel California” van The Eagles de eerste positie in de Top 2000 bekleedt.

Klik of tap op de naam van de artiest om het bijbehorende nummer te beluisteren

Een Amerikaans-Brits feestje

Vooral nummers van artiesten uit de Verenigde Staten en Groot-Britannië zijn populair: samen maken muzikanten uit deze landen tweederde van de Top 2000 uit. Het aantal liedjes van eigen bodem - dit jaar ruim 300 - daalt de afgelopen jaren licht.

Meer levend dan dood

Hoewel de zangers van de nummer één en twee van de ranglijst niet meer leven - John Lennon en Freddy Mercury van Queen - telt de Top 2000 steeds meer nummers van artiesten die nog wel in leven zijn. Ruim driekwart van de nummers in de editie van dit jaar wordt uitgevoerd door levende artiesten. In 1999 was dat ‘maar’ 68 procent.

Hierbij is buiten beschouwing gelaten of muzikanten of bands nog actief zijn

1969

Het populairste muziekjaar voor de Top 2000 is 1969. Gekeken naar alle zeventien edities hebben de meeste nummers dit bouwjaar. Songs van The Beatles, The Stones, The Kinks, The Doors, The Cats en The Who, bijvoorbeeld.

Ingezoomd op de editie van dit jaar - klik op “Per editie” in bovenstaande grafiek om de cijfers te zien - valt op dat de piek in de jaren zestig wat afvlakt. Daarnaast zijn er dit jaar 27 nummers uit 2015 bijgekomen.

Vooral pop, meer rock

363 rocknummers staan er in deze editie van de Top 2000, het hoogste aantal sinds het begin van de ranglijst. Waar Nirvana’s grootste hit “Smells Like Teen Spirit” al sinds 2005 in de lijst staat, is er dit jaar opvallend veel op rockbands gestemd. De Britse band Muse staat nu negen keer in de Top 2000 (ter vergelijking, vorig jaar nog maar vier keer), de Red Hot Chili Peppers acht keer en de Nederlandse gothic-metallers van Within Temptation drie keer. Het hardste nummer uit de lijst komt ongetwijfeld van de Amerikaanse thrashmetalband Slayer: hun klassieker Angel Of Death.

Elektronische opmars

Popmuziek blijft de lijst domineren, maar als we pop en rock filteren uit de lijst, valt ook de (voorzichtige) opmars van elektronische muziek op. Tot pakweg 2013 waren Top 2000-noteringen in het genre alleen voorbehouden aan artiesten als The Prodigy, Fatboy Slim en Massive Attack. Dit jaar staan er 34 elektronische artiesten in: onder meer Armin van Buuren, Avicii, Daft Punk en Calvin Harris.

Naast de eerdergenoemde uitschieters zijn er ook nog vreemdere eenden in de bijt. De titelsong van tekenfilmserie Pokémon bijvoorbeeld op plaats 1666, fanatiek bij elkaar gestemd door een Utrechtse fan.

Dit zijn de meest opvallende nummers uit de Top 2000 van dit jaar

Medewerking dataverzameling: Miriam Vieveen, Harrison van der Vliet