Vijftig cultuurtips voor de kerstvakantie

Geen idee hoe de komende dagen te vullen? De cultuurredactie stelt een cultureel menu samen om de feestdagen door te komen. Tips voor buiten én binnen: van de Winterparade tot muziekspektakels, van de nieuwe Beatles-box tot puzzelspel.

Illustratie Jenna Arts

  Pop: het jaar uit/in met Spinvis, Yuri Honing en Jett Rebel

 1. Corrie van Binsbergen e.a., Brokkenfestival

  Jazzgitariste en componiste Corrie van Binsbergen presenteert aan het eind van het jaar de hoogtepunten van haar muzikale ontmoetingen in de Amsterdamse Zaal 100 op het Brokken Festival. Daar is ook haar nieuwste, soepele ‘allstar’-band VanBinsbergen Playstation te horen met elektrische cross-overmuziek.

 2. Spinvis en Micha Wertheim, ‘We vieren het toch’

  ‘Curieus jaaroverzicht’ van singer-songwriter Spinvis samen met cabaretier Micha Wertheim. De tweede editie staat in het teken van de Maakbare Waarheid. Met muziek van o.a. Alex Roeka en Mario Goossens (Triggerfinger).

 3. Yuri Honing, ‘Winterreise’

  Na acht edities van Winterreise wordt dit de laatste voor jazzsaxofonist Yuri Honing. Geïnspireerd door De Klap op de Vuurpijl, het dwarse, eigenzinnige muziekfestival in het niemandsland tussen Kerst en Oudjaar van wijlen Willem Breuker, werd ook dit een belevenis voor een ieder „die niet stijlgebonden is”. Op de laatste Winterreise klinkt veel jazz, zoals Honings akoestische kwartet, en er komen vele gastmusici.

 4. Jett Rebel e.a., RebelFest

  Net als vorig jaar sluit de eigenzinnige popzanger Jett Rebel het jaar af in Paradiso. Naast zijn naar verwachting lange optreden krijgen vijf Nederlandse acts de kans zich te presenteren: IX, Bells Of Youth, Amber Gomaa, Echo Movis en Willem Wits.

 5. New Cool Collective met Matt Bianco

  De onverwachte samenwerking van Benjamin Hermans New Cool Collective met Matt Bianco, bekend van het album Who’s Side Are You On uit 1984, levert vrolijke, superswingende retro popjazz op. Op hun EP The Things You Love staat ook een remake van Matt Bianco’s hit: Don’t Blame it on That Girl.

 6. Kindertip: Rotown Kinderdisco

  Kinderdisco: een Oud & Nieuwparty voor kinderen

  Theater: Shakespeare, Winterparade, dansspektakel

 1. Midzomernachtdroom door het Nationale Toneel.

  Allerlaatste kans om dit wervelende sprookje te zien, waarin regisseur Theu Boermans Shakespeares koddige relatieverwikkelingen optilt tot een spectaculair komische liefdescarrousel met actuele zeggingskracht. Met een schitterend, kippenvel veroorzakend slot, én Pierre Bokma als ezel-lustobject. 25 t/m 30 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag .

 2. Winterparade in Zuiderkerk Amsterdam

  Het zomerse kunstkermisgevoel van de Parade in een winters jasje gestoken, in de sfeervolle Zuiderkerk in Amsterdam. Tijdens het genieten van een creatief meergangendiner aan lange tafels zorgen graag geziene Parade-artiesten zoals Club Gewalt en PIPS:LAB voor verrassing en vermaak. 25 t/m 30 december (maar ook 7 t/m 9 jan nog in Haarlem).

 3. 1600: slag bij Nieuwpoort

  Nog zes dagen speelt theatergroep Aluin in het Utrechtse Kikkertheater deze geschiedenisthriller over heroïek en hoogmoed van het historische duo Maurits van Nassau en Johan van Oldenbarnevelt. T/m 30 december in Theater Kikker.

 4. Dancing in a Winter Wonderland

  De Dutch Don’t Dance Division en het Residentie Orkest bundelen de krachten in dit grootse Feestdagen-dansspektakel voor het hele gezin. Met 120 dansers, professionals én amateurs, tussen 5 en 65 jaar. 25 t/m 28 december in het Zuiderstrandtheater, Den Haag.

 5. Muziektheater: Man don’t break

  Het nieuwe muziektheatercollectief The Bad Men from Bodie brengt een swingende voorstelling over gelukzoekers ten tijde van de Californische goudkoorts rond 1850. Beleef een ‘Country Christmas’ vol americana- en bluegrassmuziek. 24 dec t/m 3 jan, Theater Bellevue, Amsterdam.

 6. Kindertip: Lief en leed in het leven van de giraf (9+)

  Overvolle, fantasierijke voorstelling van de Toneelmakerij op basis van de tekst van Tiago Rodrigues, een van de belangrijkste Portugese kunstenaars. Ga mee op expeditie door de hoopvolle, en soms duistere verbeeldingswereld van een kind. Op 2 en 3 jan in de Krakeling, Amsterdam.

  Kunst: vijftig keer William Turner

 1. Schoonheid & gevaar. Turner en de traditie van het sublieme

  Laatste kans om deze ambitieuze dubbeltentoonstelling in Zwolle en Enschede te zien. Met vijftig schilderijen en aquarellen van William Turner plaatst de expositie het werk van de Britse kunstenaar in de context van de Europese kunstgeschiedenis, met werk van voorlopers, navolgers en hedendaagse geestverwanten als Aelbert Cuyp, Claude Lorrain, Claude Monet, Armando en Gerhard Richter.

 2. A Year at the Stedelijk: Tino Sehgal

  Een jaar lang was er in het Stedelijk ieder moment van de dag een ‘interventie’ te zien van kunstenaar Tino Sehgal: een dans, een gesprek, een lied. Honderden vrijwilligers deden mee aan de optredens, die nog maar een paar dagen duren.

 3. Markus Selg: Primitive Data

  De Duitse kunstenaar Markus Selg dompelt je op zijn solotentoonstelling onder in een spirituele wereld. De ontdekkingsreis leidt langs ‘primitieve’ voorouderbeelden en hypnotiserende videoschermen waarop olievlammen of slangen kronkelen. T/m 3 jan in De Hallen , Haarlem.

 4. Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw

  De selfiecultuur is niet per se iets van deze tijd. Ook in de zeventiende eeuw beeldden kunstenaars graag zichzelf af. Deze tentoonstelling is een parade van 27 schitterende zelfportretten, van kunstenaars als Rembrandt, Carel Fabritius, Judith Leyster en Jan Steen.

 5. Kleur ontketend – Moderne kunst in de Lage Landen

  Dankzij bruiklenen van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is dit een rijke tentoonstelling over verf, met kleurrijke werken van Claude Monet, Paul Signac, Henri Matisse, Paul Cézanne, Jan Toorop, Piet Mondriaan, James Ensor en Rik Wouters.

 6. Kindertip: Keith Haring Speurtocht in Kunsthal

  De Kunsthal in Rotterdam is tijdens de kerstvakantie iedere dag geopend en organiseert gratis familierondleidingen en workshops rondom de expositie van Keith Haring. Er is een Keith Haring Speurtocht, je kunt samen met straatkunstenaars stickers maken en in het Kunsthal-Lab kunnen kinderen Keith Haring-hondjes knutselen voor in de kerstboom.

  Klassieke concerten: kerstspektakels en meezingen

 1. Muziekspektakel, The Paradiso Orchestra

  The Paradiso Orchestra, samengesteld uit musici van het Radio Fil. Orkest, organiseert op Tweede Kerstdag een muziekspektakel in Paradiso. Fanfareorkest St. Caecilia is erbij, F. Starik vertelt een kerstverhaal en er is glühwein en kerststol. Daarnaast zijn er bijzondere muzikale gasten. Vader, moeder en dochter, David Dramm, Anne La Berge en Diamanda Dramm van de Amsterdams-Amerikaanse muziekfamilie Dramm spelen een Amerikaans programma. Daarnaast optredens van Jörgen van Rijen, solotrombonist van het Concertgebouworkest, hoornist Morris Kliphuis en singer-songwriter Flip Noorman.

 2. Feestconcert PAN met Calefax in Muziekgebouw aan ’t IJ

  Rietkwintet Calefax brengt op 28 december voor de twaalfde keer de PAN: het jaarlijkse feestconcert met verschillende gastoptredens in Muziekgebouw aan ’t IJ. Dit jaar met veel aandacht voor vocale optredens, door o.a. Wishful Singing (‘Female a cappella’) en de jonge zangeres Mehrnoush Rahmani, trompettist Eef van Breen, die zijn instrument neerlegt om te zingen, en kunstenares Lotte van Dijck. Ook het Intercontinental Ensemble is te gast, en veel meer. Tot slot speelt Calefax deze avond de winnaar van de jaarlijkse Calefax Composers Competition.

 3. Splendor – Kerstontbijt & Parade

  Net als vorig jaar is muzikantencollectief Splendor volop actief rondom de jaarwisseling. Zo is er op Tweede Kerstdag in het gebouw van Splendor zelf (Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam) een muzikaal ontbijt met livemuziek van bariton Mattijs van de Woerd, jazzaltist Oene van Geel en Maarten Ornstein. Op 3/1 verplaatst men zich naar het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ voor de Splendor Parade. Vanaf 14.00 uur geven de vijftig Splendormusici in verschillende formaties dan miniconcerten.

 4. Vredesoratorium, In terra pax

  Onder leiding van Gijs Leenaars brengen het Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor een programma rondom het indringende vredesoratorium In terra pax (1944) van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin. Ook op het programma de Ouverture Hänsel und Gretel van Humperdinck en de Symfonie nr. 5 van Schubert.

 5. Closeharmony met Frommerkerst

  10 jaar bestaan ze, de Nederlandse closeharmonygroep Frommermann , opgericht als eerbetoon aan de legendarische Comedian Harmonists, door Harry Frommermann. In het kerstprogramma Frommerkerst wordt nostalgie in retrostijl ingezet voor een virtuoze en plezierige line-up van kersthits als White Christmas, Es ist ein Ros entsprungen, A Perfect Christmas en Merry Christmas op z’n Hawaiiaans. Met meezingmomenten.

  26 dec, Philharmonie Haarlem; 27 dec, Concertgebouw Amsterdam.

 6. Kindertip: familieopera (9+) Amahl and the Night Visitors

  In de feelgood familieopera Amahl and the Night Visitors door de Nederlandse Reisopera helpen de drie koningen een gehandicapte jongen zijn lot in eigen hand te nemen. Amahl and the Night Visitors is een uur durende opera van Gian Carlo Menotti (1951). Boodschap: wonderen zijn de wereld nog niet uit, mits je erin gelooft en er zelf wat voor wilt doen. In Groot-Brittannië is de opera een kerstklassieker, de eerste opera ooit voor televisie geschreven. Componist Menotti kwam op het idee voor de opera toen hij het schilderij De Aanbidding der Koningen zag, dat in het atelier van Jheronimus Bosch gemaakt heet te zijn. Daarom geldt de voorstelling als startsein van het Jeroen Boschjaar 2016. Engels gezongen, Nederlandse boventiteling.

  Film: lachen om God en Hitler

 1. Le tout nouveau testament

  De ideale kerstfilm: geestig, inventief en warm. God woont in Brussel en is een morsige ploert in kamerjas die de hele dag regels verzint om de mensheid te treiteren. Maar hij heeft een vrouw, en een dochter die grote broer Jezus achterna reist om het nog nieuwere testament te verkondigen – te beginnen in België.

 2. Youth – La Giovinezza

  In Sorrentino’s verrukkelijk barokke kuuroord kijken Michael Caine en Harvey Keitel verbaasd om zich heen. Niet zozeer een verhaal, eerder een meeslepende compositie van personages, visioenen, motieven, gedachten en muziek met iets meer humor om de melancholie te kruiden dan in La Grande Bellezza.

 3. Son of Saul

  Je weet dat je hem moet zien, maar je stelde dat telkens uit. Daarmee doe je jezelf tekort. Deze rondgang door Auschwitz, waar ‘Sonderkommando’ Saul een morele wedergeboorte beleeft, is een intense ervaring op het grote doek: geen horror, maar een verlossingsverhaal.

 4. Er ist wieder da

  Lachen met Hitler. Dat kan weer in 2015, als Der Führer weer onder ons is en een luisterend oor biedt voor Duitse angst en onbehagen. In dit vaak grappige, vaak riskante Borat-achtige straattheater vermomt fascisme zich als ironie. Knappe, relevante satire.

 5. Rams

  Snijdende wind. Grijze velden. Knoestige, gesloten mannen met baarden die wel met hun schapen praten, maar niet met hun broer en buurman. Tot de staat hun kuddes wil ruimen. Rams belicht de liefde tussen boer en schaap net zo ontroerend en droogkomisch als vorig jaar het eveneens IJslandse Of Horses and Men dat met paarden deed.

 6. Kindertip: Reis naar het Noorden

  In plaats van de middelmatige Pixarfilm The Good Dinosaur of Snoopy en Charlie Brown kan je beter kiezen voor Reis naar het Noorden, een fabelachtig mooi gestileerd sprookje waarin het verwende Russische meisje Masha op zoek gaat naar het verdwenen schip van haar grootvader, de Poolverkenner.

  Series: een wereld vol duisternis, of toch liever de slappe lach?

 1. Fargo 2, geschreven en geproduceerd door Noah Hawley

  Geniaal en beter dan het vorige seizoen? You betcha. De recensenten waren meteen uitgelaten over het nieuwe seizoen van de tv-serie Fargo – gebaseerd op de gelijknamige film Fargo uit 1996 van de broers Joel en Ethan Coen. En terecht. De nieuwe Fargo is humoristisch én duister. Het is burgerlijke knulligheid vermengd met keiharde misdaad. Met geweldig camerawerk, sterke enscenering en prachtige rollen van Kirsten Dunst en Patrick Wilson.

 2. Wolf Hall, regie Peter Kosminsky

  Een prachtige historische BBC-serie over de zestiende-eeuwse staatsman Thomas Cromwell (Mark Rylance) die adviseur wordt van koning Henry VIII (Damian Lewis). Samen dagen ze, in deze bewerking van twee romans van Hilary Mantel, het katholieke Europa uit. Vooral het spel van de ingetogen, hyperintelligente Cromwell, die over een buitengewone mensenkennis beschikt, is indrukwekkend.

  Seizoen 1, op dvd, €24,99

 3. The Honourable Woman, regie Hugo Blick

  Hoofdpersoon in deze intelligente BBC-serie over het Midden-Oostenconflict is de Brits-Israëlische Nessa Stein (Maggie Gyllenhaal) die op jonge leeftijd getuige is van de moord op haar vader, een Israëlische wapenhandelaar. Gyllenhaal, die een Golden Globe won voor deze rol, speelt een onderkoelde vrouw die de wapenhandel van haar vader omzet in een bedrijf dat een glasvezelnetwerk aanlegt op de Westelijke Jordaanoever. Niet wapens, maar betere communicatie moet bijdragen aan het vredesproces in het Midden-Oosten.

  Op dvd, €19,99

 4. The Bridge 3, regie Henrik Georgsson

  Zakelijk, bot, op het harteloze af, doet de Zweedse inspecteur Saga Norén (Sofia Helin) wederom onderzoek naar een lugubere moordzaak. Deze keer is er een vrouw vermoord die net de eerste sekseneutrale kleuterschool in Kopenhagen heeft opgericht. In het tolerante Denemarken blijken toch minder vrijzinnige geesten rond te lopen. De serie blijft vooral sterk dankzij het uitstekende acteerwerk van Helin die met verve iemand met asperger speelt.

  Op dvd, € 33,99

 5. Unbreakable Kimmy Schmidt, door Tina Fey en Robert Carlock

  Dat comedyseries het tegenwoordig minder goed doen op de kabeltelevisie, was de reden dat tv-netwerk NBC besloot om de bizarre tv-serie Unbreakable Kimmy Schmidt – een creatie van comédienne Tina Fey en haar 30 Rock-partner Robert Carlock – niet zelf uit te zenden, maar wel op de markt te brengen. Een goede keuze want deze comedy over een meisje dat na vijftien jaar uit een ondergrondse bunker kruipt en ‘de wereld ontdekt’ biedt écht slappelachmomenten.

  Games: Je kunt ook een boom planten, in plaats van vechten

 1. The Witcher 3. €60,-, Xbox, Playstation en PC

  Tien jaar geleden had nog niemand van de Poolse gamestudio CD Projekt Red gehoord. In 2015 maakte die studio de beste game van het jaar: The Witcher 3. Dit derde deel in de populaire Witcher-serie speelt zich af in een duistere fantasiewereld die is geworteld in Poolse folklore. Hoofdpersoon is de monsterjager Geralt of Rivia, een complex karakter met rauwe én warme trekjes. Zijn tegenspelers zijn mooie heksen en gruwelijke monsters. The Witcher 3 is een volwassen game vol humor, geweld, seks en avontuur.

 2. Life Is Strange, €20,-, Xbox, Playstation en PC

  Life is Strange is een avontuur à la Twin Peaks. In deze gewaagde en intieme game staat de vriendschap tussen de rebelse Chloe en onzekere Max centraal. Max is een scholiere met een speciale gave: ze kan de tijd een paar minuten terugdraaien. Dat komt goed uit, want er gebeuren vreemde dingen in het geïsoleerde stadje Arcadia Bay.

 3. Prison Architect, €28,-, PC

  In de beste simulatiespellen groeien de problemen je langzaam boven het hoofd. Zo ook in Prison Architect. In dit spel bouw en bestuur je een Amerikaanse gevangenis die steeds verder op de proef wordt gesteld. Een burgemeester eist dat het reïntegratieprogramma wordt uitgekleed. Er arriveren vluchtgevaarlijke gevangenen. Voor je het weet hebben gevangenen een tunnel gegraven, breken er rellen uit en brandt je gevangenis tot de grond toe af. Opnieuw beginnen dan maar. Maar wel met dikkere muren, meer bewakers en strengere tucht.

 4. Prune, €2,99, Android en iOS

  Niets zo rustgevend als het snoeien van bonsai. Dat moeten de makers van het prachtige Prune hebben gedacht. De opdracht is simpel: plant een boom en laat hem bloeien. Door slim te snoeien, groeit je boom.

 5. The Talos Principle, €40,-, PC

  In dit filosofische puzzelspel los je in klassieke Griekse, Romeinse en Egyptische werelden puzzels op met lasers, blokken en wind. Computerterminals zaaien intussen twijfel over je doel en identiteit. Wie heeft deze werelden gemaakt? Is dit een Hof van Eden of een gevangenis? En waarom is het verboden om de centrale toren te beklimmen?

  Pop: Muziek met extraatjes

 1. Stromae op YouTube

  De Belgische zanger Stromae heeft zijn sombere, vervreemdende teksten met succes laten uitgroeien tot moderne, makkelijk te verteren observaties op dansbeats. Als kerstgeschenk zette hij onlangs op YouTube een registratie van het concert dat hij in september gaf in het Bell Center in Montreal. Het zwart linnen dvd-boek met op de cover de racine carré – Frans voor vierkantswortel en titel van zijn succesalbum – bevat naast het dvd-schijfje foto’s van de afgelopen tournee.

 2. Nieuwe Beatles-box

  De hoogste waardering kreeg de nieuwe Beatles-box 1+ (een set van een cd en twee dvd’s) eerder in NRC. En terecht. Het is genieten van hun eerste videoclips (1965), waarin ze pioniers zouden blijken, van liedjes als ‘I feel fine’ en ‘Help’ in gerestaureerde versies met beter beeld en muziek. Mal maar enig zijn zeker ook de alternatieve versies op disc 2: Lennon losjes playbackend tijdens de lunch.

 3. Prince op Tidal en iTunes

  Op de valreep van het jaar dat Prince een solotournee langs Europese concertzalen aankondigde en weer uitstelde, is er nog een nieuw album, te beluisteren op Tidal en iTunes. Het is de opvolger van het teleurstellende HITNRUN Phase 1 uit september, dat een onevenwichtig, rommelig partyalbum was. Phase 2 is beduidend leuker, warmer en sterker. Wederom refereert hij aan oude nummers (het riffje in ‘Rock and roll love affair’ uit ‘Take me with U’). Verder klinkt geoliede funk (‘Stare’), zijn er warmbloedige popsongs als ‘Black muse’ en staat het in mei uitgebrachte protestnummer ‘Baltimore’ erop.

 4. Sinatra-documentaire

  Sinatra zou deze maand 100 jaar zijn geworden. De lange, interessante documentaire All Or Nothing At All vertelt zijn volledig uit archief gecomponeerde levensverhaal. Aan de hand van zijn fameuze ‘afscheidsconcert’ in 1971 gaat het van zijn jeugd in Hoboken (New Jersey), naar zijn doorbraak als tieneridool, de neergang daarna en de comeback als acteur, zijn optredens met The Rat Pack. Op dvd en Netflix.

 5. Inhalen: Currents van Tame Impala

  Bijna onmogelijk, maar wie het succes van de vijfkoppige psychedelische rockband Tame Impala uit Australië dit jaar echt miste, zou het zomeralbum Currents nog eens kunnen draaien. Daarop vloeien synthesizerpop en elektronische discoritmes melancholisch over. Het bedwelmende nummer ‘Let it happen’ is de Song van het Jaar, volgens VPRO-platform 3voor12.

  Klassieke muziek: zwelgkracht, tederheid, een gruizige Peter en de Wolf

 1. Beethoven – The Complete Piano Sonatas, Ronald Brautigam

  Hij straalt een enorme bescheidenheid uit, maar Ronald Brautigam verdiepte zich jarenlang in de Beethoven-sonates en ontwikkelde zich tot dé Beethovenspecialist op fortepiano. Weergaloos is deze reeks uitvoeringen van Beethovens verzamelde pianosonates op drie, met de tijd mee evoluerende fortepiano’s. De gepresenteerde staalkaart aan kleuren, stijlen en stemmingen is even allesomvattend als ontroerend. De instrumenten geven de muziek een weerbarstigheid die een wezensdimensie toevoegt.

 2. Schubert’s Winter Journey. Anatomy of an Obsession, Ian Bostridge

  Een van de grootste meesterwerken van de westerse kunstmuziek? Schuberts liedcyclus Winterreise. Tenor Ian Bostridge, historicus van origine, zong de cyclus talloze malen en wijdde er dit jaar een prachtboek aan: Schubert’s Winter Journey. Anatomy of an Obsession. Daar kun je dan Bostridges eigen uitvoering bij luisteren, of de vorig jaar al verschenen prachtopname van Matthias Goerne. En dan wil je, even, dat de winter niet meer ophoudt.

 3. Bach, Beethoven en Rzewksi, Igor Levit, versus Rachmaninoff, Daniil Trifonov

  Wie is de grootste pianist van de jongste generatie? Daar is niet uit te komen, er zijn er té veel té goed. Neem Igor Levit (1987): op zijn triple-cd gaat een zelfverzekerde, afgewogen interpretatie van de Goldbergvariaties gepaard aan een evenzeer overtuigende eigenheid in Beethovens Diabelli Variaties én in de eigentijdse variatiecyclus The People Will Never be Defeated! van Frederic Rzewski. Meer old school-imposant is Daniil Trifonovs (1991) recente Rachmaninoff-cd met het fraai bassende Philadelphia Orchestra. Alle gradaties tussen tederheid en zwelgkracht passeren de revue en in Rachmaninoviana etaleert Trifonov eigen poëtische en virtuoze vondsten.

 4. Mozart, Christian Gerhaher

  Verzamelde Mozart-aria’s door bariton Christian Gerhaher, passend ruig en ongelikt begeleid. Gerhaher zingt ook zo: intelligent, acterend, invoelend. Ideaal tegen decembersomberte.

 5. Mahler, Vierde symfonie, Kirill Petrenko

  Hét muzieknieuws van 2015: ‘dark horse’ Kirill Petrenko volgt Sir Simon Rattle op als chef van de Berliner Philharmoniker. Er is veel dat we niet weten van Petrenko. Wél helder: de Berliner varen met deze keuze een hartverwarmende krachtkoers, want ze kozen Petrenko puur op muzikale merites. Luister maar naar deze Mahler ‘4’: fascinerend onijdel, teder, detailrijk, dansant, helder, vol ritmische souplesse.

 6. Kindertip: Peter en de wolf in Hollywood, Bundesjugendorchester, Paul Haenen

  Leuker en eigentijdser dan de originele Peter en de Wolf is deze nieuwe hertelling, in de Nederlandse versie lekker gruizig verteld door Paul Haenen. Peter en de Wolf in Hollywood vertelt eigenlijk het verhaal dat aan het originele verhaal vooraf gaat. De Russische wees Peter belandt bij opa in Hollywood, een ouwe hippie die als tuinman werkt bij een filmster. En in die tuin… Juist, daar zwerft ook een ontsnapte wolf rond. Paul Haenen speelt alle rollen, de muziek van Prokofjev wordt ook voorafgegaan door Schumann, Wagner, Mahler en Puccini, alles vlammend gespeeld door het Nationaal Jeugdorkest van Duitsland. Er is ook een app bij, waarin het verhaal charmant is verbeeld in een techniek tussen tekening en 3D in.

  • een onzer redacteuren