OM wil ruim half miljoen euro van voormalige gedeputeerde Hooijmaijers

Het Openbaar Ministerie gaat 526.345 euro vorderen van Ton Hooijmaijers (54), voormalig provinciebestuurder in Noord-Holland. Dat bevestigt de advocaat van Hooijmaijers, Frits Schneider. Het OM maakte de vordering woensdag bekend bij aanvang van de ontnemingszaak tegen Hooijmaijers bij de rechtbank in Haarlem, de plek waar de VVD’er in 2013 werd veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Hooijmaijers, als gedeputeerde van Noord-Holland tussen 2005 en 2009 verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën en Ruimtelijke Ordening, heeft altijd ontkend over de schreef te zijn gegaan. „Ik zie geen enkel kwaad in mijn handelen”, zei hij op de dag van zijn veroordeling in 2013 tegen NRC. Naar eigen zeggen onderhield hij goede contacten met onder meer de vastgoedwereld om slepende provinciale projecten „voort te stuwen in plaats van tegen te houden”.

Hooijmaijers ging in beroep tegen zijn straf. Maar ook het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem: 2,5 jaar celstraf, anderhalf jaar minder dan het OM eiste. Het hof liet de enorme publiciteit die Hooijmaijers ten deel viel, meewegen in zijn oordeel.