Centraal-Afrikaanse Republiek stelt verkiezingen uit

Verkiezingen drie dagen later gepland door vertraagde levering van stembiljetten.

Franse vredestroepen in Bangui rijden op 23 december 2015 langs een aanhanger van presidentskandidaat Karim Meckassoua. Issouf Sanogo / AFP

De verkiezingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, die voor zondag gepland stonden, worden drie dagen uitgesteld. Dat meldt de premier van het land, Mahamat Kamoun. Reden is het te laat arriveren van de stembiljetten en het feit dat stembusmedewerkers nog extra training nodig hebben, meldt persbureau Reuters.

De verkiezingen zullen nu plaatsvinden op donderdag 30 december. Zij moeten de democratie in het land herstellen na jaren van onrust (sinds begin 2013) tussen veelal islamitische rebellengroepen en christelijke milities in het diamanten producerende land in het hart van Afrika.

Eind september laaide de strijd weer op na een periode van enige relatieve rust. Ruim 27.000 mensen ontvluchtten toen volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hun huis in de hoofdstad Bangui.

Mensenrechtensituatie ‘kritiek’

Het oplaaiende geweld wakkerde de twijfel onder waarnemers aan over de vraag of de Centraal-Afrikaanse Republiek wel in staat zou zijn verkiezingen te houden. Die zouden eerst op 18 oktober worden gehouden, maar werden verzet naar zondag 27 december, en nu dus weer naar donderdag.

De mensenrechtensituatie in de Centraal Afrikaanse Republiek wordt door de Verenigde Naties omschreven als ‘kritiek’. Nog altijd zijn er dagelijks gevechten, lynchpartijen en verkrachtingen, schrijft persbureau Bloomberg. Ook heeft een vredesmissie van de VN, bestaande uit 10.000 manschappen, even buiten hoofdstad Bangui regelmatig te maken met aanvallen van rebellengroepen.

Niet minder dan dertig kandidaten strijden in de Centraal-Afrikaanse Republiek op het presidentschap. Als op 30 december geen van hen meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, zal een tweede ronde volgen op 31 januari 2016.

    • Niels Posthumus