Boeken: Als het dan toch regent...

1 Regen. Een natuur- en cultuurgeschiedenis, Cynthia Barnett

Omdat we een witte Kerst wederom kunnen vergeten, is het goed ons te verdiepen in regen. Uit Regen. Een natuur- en cultuurgeschiedenis (Kosmos, € 22,50) blijkt dat regen het lot van Napoleon bepaalde en dat er meer heksen werden verbrand wanneer het hard regende.

2 Publieke werken, Thomas Rosenboom

Om helemaal te kunnen opgaan in de film Publieke werken: er is nu een goedkope herdruk van Thomas Rosenbooms mooie bestseller uit 1999 (Querido, € 12,50). En om in de kerstsfeer te blijven: het kerstdiner is ongetwijfeld beter dan dat van de veenbewoners die eruitzien alsof ‘ze de hele winter hooi hebben gegeten’.

3 Moussa, of de dood van een Arabier, Kamel Daoud

‘Vandaag is mijn moeder nog in leven’, is de openingszin van het verrassendste debuut van 2015. Daoud schreef met Moussa, of de dood van een Arabier (AmboAnthos, € 18,99) een antwoord aan Camus’ L’étranger en stemt tot nadenken, alleen al vanwege de slotzin: ‘Ik hoop dat er veel toeschouwers zijn, en dat hun haat groot is.’

4 De dood van Ivan Iljitsj, Leo Tolstoj

Het levensverhaal van Ivan Iljitsj was heel eenvoudig en gewoon, en heel verschrikkelijk. Het mooiste verhaal over de dood is waarschijnlijk geschreven door Leo Tolstoj in De dood van Ivan Iljitsj. De novelle is opgenomen in Verzamelde werken 2, De gouden jaren (Van Oorschot, € 45,-) in een nieuwe vertaling.

5 De Jungleboeken, Rudyard Kipling

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Kipling werd geboren. Reden voor een integrale vertaling van de twee Jungleboeken. Voor wie moest huilen bij het afscheid in de Disneyversie: in het origineel is er ook een verhaal over Mowgli als volwassen man.

6  Kindertip: De Bijbel in 1001 blokjes, Brendan Powell Smith

Wie kinderen heeft die te oud zijn voor het kerstverhaal van Dick Bruna, kan zijn lol op met de legobijbel (Brendan Powell Smith: De Bijbel in 1001 blokjes, Planteau, € 25,-) inclusief onsmakelijkheden als uitgerukte ogen (rood legoblokje).

    • Toef Jaeger