Als het lekker gaat kan ze bijna niet stoppen

Foto Bastiaan Heus

Ja, lekker groen gras en heerlijk zwemwater: van dit weer ga je gekke dingen doen met je schaatsen. Ermee jongleren bijvoorbeeld, ze aan hun veters in de kerstboom hangen of er de kalkoen mee aansnijden. Je kunt Melissa Kaasenbrood dus geen ongelijk geven dat ze haar Vikings hier even als stalen wanten gebruikt. Bovendien, zij heeft recht van spreken, want als ze haar schaatsen aan haar voeten heeft, rijdt ze de 100 meter in 20,96! Ze schaatst al vier jaar; dit seizoen doet ze dat voor het eerst in wedstrijdverband. Op 1 februari rijdt het negenjarige talent van schaatsvereniging Nova Zembla uit Spaarndam voor het eerst in Thialf.

Zondag beginnen de senioren daar al aan hun NK afstanden, waar de tijd heel langzaam gaat. In 2006, het geboortejaar van Melissa, haalde Sven Kramer daar al drie gouden medailles – en Ireen Wüst twee. Straks staan ze daar weer. Zo langzamerhand zullen ze de hete adem van de kleine Kaasenbrood wel in de nek voelen. En zij weet hoe je er komt: altijd na de training nog een paar rondjes doorrijden. Al doet ze dat eigenlijk om een veel betere reden: als het zo lekker gaat is het bijna onmogelijk om te stoppen. Zo is het bij die oude kampioenen natuurlijk ook begonnen.

Tekst Foto Bastiaan Heus

    • Arjen Fortuin