38 doden bij strijd om Syrische stad Deir Es-zor

26 pro-Assad-strijders en 12 IS-strijders kwamen om het leven bij gevechten en zelfmoordaanslagen.

Foto Philippe Huguen / AFP

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een deel van de Syrische stad Deir Es-zor ingenomen. Bij de strijd om de stad kwamen volgens mensenrechtenmonitor Syrian Observatory for Human Rights 26 aan het regime gelieerde soldaten en 12 IS-strijders om het leven.

IS viel woensdagochtend de industriële wijk al-Sina’ah in Deir Es-zor binnen. De aanval begon toen drie IS-strijders hun auto lieten ontploffen in het gebied, waarbij minstens elf mensen om het leven kwamen. In de gevechten die op de aanslag volgden kwamen nog eens vijftien regime-soldaten en twaalf IS-strijders om.

In de provincie Deir Es-zor is veel olie te vinden. Het gebied is sinds 2013 grotendeels in handen van IS, maar ongeveer de helft van de gelijknamige hoofdstad van de provincie is nog in handen van overheidstroepen. De stad ligt zo’n 450 kilometer ten noordoosten van Damascus.

Mocht de hele stad in handen komen van IS, dan is het na Raqqa in het noorden de tweede provinciehoofdstad waar de terreurgroep aan de macht is.

In de provincie worden bombardementen uitgevoerd op olieverwerkingsinstallaties van IS. In mei werd in de buurt van Deir Es-zor een militaire operatie uitgevoerd door Amerikaanse speciale eenheden. Daarbij werd Abu Sayyaf, een hooggeplaatst figuur binnen IS, gedood.

180515bui_syrie_irak_ig98

    • Wouter van Dijke