Japanse Recruit neemt Nederlands USG People over

Reuters / Yuya Shino

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het Japanse Recruit Holding wil de Nederlandse collega USG People overnemen. Recruit heeft een bod gedaan van 1,42 miljard euro, dat is 17,50 euro per aandeel. Dat meldt The Wall Street Journal. In een verklaring deed CEO Masumi Minegishi de visie van het bedrijf op de middellange termijn uit de doeken:

“Recruit wil rond 2020 wereldleider in human resources worden, als het gaat om het aantal vacatures dat we invullen. Om dit te bereiken willen we onze bedrijven in Japan en in het buitenland uitbreiden, zowel organisch als via acquisities.”

Volgens WSJ heeft de oprichter van USG People, Alex Mulder ingestemd met het bod van Recruit. Mulder heeft nog 19,8 procent van de aandelen. USG staat op de twaalfde plek van HR-bedrijven wereldwijd en had in 2014 een omzet van 2,355 miljard euro.

Ophef over ontwerp Olympisch Stadion in Tokyo

‘De Hamburger’ heet het ontwerp voor het olympisch stadion in Tokyo. Het ontwerp komt in de plaats van een eerder voorstel dat in juli werd afgewezen wegens te hoge kosten. Nu is er ophef ontstaan omdat de Hamburger te veel zou lijken op dit eerdere ontwerp, zo schrijft Financial Times.

Uiterlijk mogen de twee ontwerpen niet al te veel overeenkomsten vertonen, het probleem zit ‘m in de opstelling van de tribunes, zegt Zaha Hadid , de architect van het afgewezen ontwerp.

“We hebben twee jaar gewerkt aan een gedetailleerd ontwerp, inclusief aanbevelingen om kosten te besparen. De opzet van ons originele, gedetailleerde ontwerp en onze lay-out van de tribunes vertoont opvallende overeenkomsten met het ontwerp dat nu gepresenteerd is.”

Het ontwerp van Zaha Hadid zou echter 250 miljard yen (1,89 miljard euro) kosten, terwijl de Japanse architect Kengo Kuma de klus voor 149 miljard yen (1,12 miljard euro) kan klaren. Daarbij wordt nog geen rekening gehouden met onderhoudskosten die het gebruik van het Japanse cederhout met zich mee zal brengen, ná de Olympische Spelen van 2020.

De macht bij vastgoedbedrijf Vanke

Wie is de baas bij de Vanke vastgoedgroep? Verzekeraar Anbang kocht voor 2,3 miljard yuan (324 miljoen euro) nog eens zeven procent van de aandelen, nadat het een dag eerder al flink had geïnvesteerd. De South China Morning Post heeft een uitgebreide analyse van de slag om zeggenschap bij een van China’s grootste vastgoedbedrijven Vanke.

Vanke’s bestuursvoorzitter Wang Shi liet tegelijkertijd weten dat hij niet wilde dat een andere verzekeraar, Baoneng Groep, de grootste aandeelhouder zou worden. Baoneng heeft via twee dochterbedrijven 23,52 procent van de aandelen in handen.

Via één van die dochterbedrijven is Baoneng ook weer verbonden met Anbang. Samen hebben de bedrijven nu dertig procent van de aandelen Vanke in handen. Die aandelen stegen deze maand met zeventig procent in waarde.

    • Eefje Rammeloo