Water voor water

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: verbeter de wereld met Made Blue.

Bedrijf: Made Blue Oprichters: Machiel van Dooren (36), Frank van der Tang (37) Robin Pot (50) Medewerkers: 0

Niet alleen techbedrijfjes noemen zichzelf start-up. Er zijn ook bedrijfjes die niet per se winst maken, maar bezig zijn de wereld te verbeteren. Zoals Made Blue, dat ‘water voor water geeft’.

Wat doen ze?

Geld inzamelen voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden door waterverbruik te ‘spiegelen’. Water wat je hier verbruikt, wordt daar in dezelfde hoeveelheid ‘teruggegeven’. Wie een hotelovernachting boekt verbruikt al snel indirect 170 liter water. Als dat hotel is aangesloten bij Made Blue, gaat er ook 170 liter schoon drinkwater naar, zeg, Bangladesh.

Hoe dan?

Elk bedrijf doneert 1 euro voor elke 5.000 liter water die ze willen laten ‘spiegelen’. Dat levert jaarlijks bedragen op van gemiddeld 10.000 euro (mkb) tot 100.000 euro (multinationals). Elk bedrijf betaalt nog een vaste vergoeding van 2.000 euro. Daarvan worden de kosten van de organisatie en de drie oprichters betaald, al kunnen ze er nog niet van rondkomen.

Hoe wordt waterverbruik gemeten?

In liters water die nodig zijn om een product te produceren. Eén kop koffie bij Starbucks Schiphol, wordt daarom geteld als acht koppen drinkwater.

Waarom zou een bedrijf dit doen?

Je helpt een land waar je productie draait, en klanten krijgen het gevoel dat ze een goede daad verrichten.

Wat zijn de plannen?

Sinds januari 2014 hebben dertig bedrijven zich aangesloten, waaronder veel bedrijven op Schiphol. Ze willen naar honderd deelnemende bedrijven. Per jaar zorgt de stichting nu voor bijna een miljard liter drinkwater, verdeeld over zes projecten in vijf ontwikkelingslanden.

    • Charlotte van ’t Wout