Azc voor 1.500 vluchtelingen in Geldermalsen gaat niet door

Het gesprek om iets voor vluchtelingen te doen, is nog niet van tafel volgens de burgemeester.

Miranda de Vries, de burgemeester van Geldermalsen, na afloop van de persconferentie een dag na de rellen over de komst van een azc. Foto Remko de Waal/ANP

In Geldermalsen is het voorstel over de komst van een asielzoekerscentrum dat plaats moet bieden voor 1.500 vluchtelingen van de baan. Dat heeft burgemeester Miranda de Vries woensdagochtend gezegd tijdens een persconferentie.

De Vries zei dat de snelheid en omvang waarmee de gemeente het azc wilde realiseren veel weerstand en polarisatie opgeroepen heeft. “Dat was een inschattingsfout”, voegde de burgemeester daaraan toe. “Het voorstel is teruggetrokken, het bestaat niet meer”, zei ze.

Het college wil de komende tijd de rust terug brengen in Geldermalsen en ervoor zorgen dat de gemeenschap weer met elkaar door een deur kan. Het gesprek om iets voor vluchtelingen te doen, is nog niet van tafel volgens De Vries:

“We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later.”

Raadsvergadering ruw verstoord

Vorige week woensdag probeerden betogers het stadhuis binnen te dringen, waar op dat moment een raadsvergadering plaatsvond over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in 2016. Groepjes betogers vernielden de hekken rond het gemeentehuis en gooiden vuurwerk en flessen drank naar de raadszaal.

De raadszaal, waar tot diep in de nacht vergaderd had moeten worden, werd na een half uur na aanvang ontruimd. In het gebouw waren zo’n driehonderd mensen aanwezig. Buiten greep de politie in met wapenstokken en werden waarschuwingsschoten gelost.

Tijdens de rellen werden veertien mensen opgepakt. In tegenstelling tot wat eerder door de politie werd gemeld, komen niet alle relschoppers uit Geldermalsen. Van de veertien komen er vier uit andere gemeenten in de regio, namelijk uit Culemborg, Zaltbommel, Neerijnen en Lingewaal.

Bedrijventerrein

Het azc in Geldermalsen zou op bedrijventerrein Hondsgemet langs de A15 moeten komen. De gemeente heeft flink geïnvesteerd in het bedrijventerrein, maar door de crisis en concurrentie van andere gemeentes dreigt Geldermalsen 12,5 miljoen euro te moeten afboeken op het terrein.

    • Maarten Back