Veiligheidsraad steunt plan voor eenheidsregering Libië

De strijdende partijen werden het vorige week eens over een plan dat vrede moet brengen in het land.

Mohammed Chouaib van de door de VN erkende regering (links) en Saleh Almkhozom van het Algemeen Nationaal Congres bij de ondertekening van het vredesakkoord.
Mohammed Chouaib van de door de VN erkende regering (links) en Saleh Almkhozom van het Algemeen Nationaal Congres bij de ondertekening van het vredesakkoord. Foto EPA

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zijn steun uitgesproken voor de formatie van een regering van nationale eenheid in Libië, meldt persbureau Reuters. De Verenigde Naties hadden bemiddeld tussen de strijdende partijen in het land, in de hoop dat een brede coalitie stabiliteit kan brengen en de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat kan stuiten. De besprekingen leidden donderdag in de Marokkaanse stad Skhirat tot de ondertekening van een vredesakkoord.

Libië heeft sinds de val van Gadaffi twee concurrerende parlementen nadat een gewapende groepering het parlement had verjaagd en het oude Algemeen Nationaal Congres had geherinstalleerd. Sindsdien opereert de internationaal erkende volksvertegenwoordiging vanuit het oosten van Libië. Beide parlementen krijgen steun van diverse coalities van voormalige rebellen en strijdgroepen.

In de resolutie van de Veiligheidsraad is vastgelegd dat de nieuwe eenheidsregering de enige officiële afvaardiging is van het Noord-Afrikaanse land. De twee huidige regeringen gingen akkoord met een negenkoppige presidentiële raad die aan het hoofd staat van het land. Het parlement in het oosten wordt het voornaamste wetgevende orgaan, een Staatsraad wordt een raadgevende tweede kamer. Binnen een maand moet een nieuwe regering zijn samengesteld, die wordt goedgekeurd door een resolutie in de VN-Veiligheidsraad.

Haviken van beide strijdende facties zeiden de vredesdeal van Skhirat vorige week te verwerpen. De VN hoopt ook met hen in gesprek te kunnen blijven: “De deur blijft wijd open voor degenen die hier vandaag niet bij zijn”, zei VN-gezant Martin Kobler bij de ondertekening van het akkoord.