Veel meer fatale ongevallen op spoorwegovergangen

In 2015 kwamen twaalf mensen om het leven bij een ongeval, een jaar eerder waren dat er zeven.

Foto Rick Nederstigt / ANP

Het aantal dodelijke ongevallen bij spoorwegovergangen is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Bij aanrijdingen kwamen in 2015 twaalf mensen om het leven, tegen zeven dodelijke ongevallen een jaar eerder. Twee maanden geleden kondigde spoorbeheerder Prorail al aan harder op te gaan treden tegen de zogeheten spoorboomduikers.

Ook het totale aantal ongelukken nam dit jaar toe, zo blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van Prorail. Waar er vorig jaar nog 23 ongevallen plaatsvonden op spoorwegovergangen waren dat er nu 29. Die waren volgens Prorail vrijwel altijd het gevolg van gevaarlijk gedrag, zoals vlak voor passerende treinen oversteken of het keren van auto’s op overgangen.

‘Een duidelijk signaal tegen gevaarlijk gedrag’

Om iets te doen aan het groeiende aantal ongelukken kondigde Prorail in oktober aan dat het aangifte ging doen tegen spoorwegduikers. De spoorbeheerder wil daarmee een “duidelijk signaal” afgeven. Prorail deed tot dusver vier keer aangifte van onveilig gedrag op spoorwegovergangen. Daarnaast deelden controleurs opnieuw honderden bekeuringen uit.

Prorail wijst erop onder spoorbomen door duiken strafbaar, omdat je zo jezelf en anderen in gevaar brengt. Toch gebeurt het regelmatig: de spoorbeheerder schreef vorig jaar bijna 750 bekeuringen uit bij overwegen. En dat is volgens ProRail slechts “een topje van de ijsberg”. In Nederland zijn meer dan 2.600 overwegen.

    • Joost Pijpker