Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

V&D krijgt uitstel van betaling

Het gaat om uitstel van betaling voor de hele groep, dus ook de restaurants van La Place.

alle winkels en restaurants van het bedrijf blijven de komende tijd nog open.
alle winkels en restaurants van het bedrijf blijven de komende tijd nog open. Foto Remko de Waal / ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisketen V&D uitstel van betaling verleend. Het gaat om uitstel van betaling voor de hele groep, dus ook de restaurants van La Place. Woensdagochtend om 09.00 uur wordt het personeel geïnformeerd over het besluit.

Eerder deze week werd al bekend dat V&D het boekjaar 2015 met een verlies zou gaan afsluiten. Het bedrijf zegt in een verklaring dat het de afgelopen maanden geconfronteerd is met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de warme maanden in november en december:

“Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren.”

Acute geldnood

Dit voorjaar bleek dat V&D zo goed als failliet was. Het bedrijf verkeerde in acute geldnood en kon de hoge huren in grote steden als Utrecht en Amsterdam niet meer betalen. Na lang onderhandelen wist de keten een deal te sluiten met de verhuurders en banken en investeerde het private-equitybedrijf Sun Capital miljoenen euro’s in het bedrijf, afgelopen juli nog 47 miljoen extra.

Alle vestigingen van V&D in Nederland:

Sun Capital is niet langer bereid om geld in V&D te steken. Volgens FNV-bestuurder Niels Suijker komt dat als een onaangename verrassing:

“Dramatisch nieuws voor de circa 10.000 werknemers van V&D en La Place, zeker zo vlak voor de kerst.”

Vestigingen blijven open

Alle winkels en restaurants van het bedrijf blijven de komende tijd nog open. De webshop wordt voorlopig wel gesloten. De winkels blijven open, omdat volgens de directie dat van “groot belang” is voor de schuldeisers en om “voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn”.