Twee keer Wilden

Onder de titels Wilden en Nieuwe Wilden presenteren het Groninger Museum en Museum de Fundatie in Zwolle komend voorjaar een dubbeltentoonstelling over het twintigste-eeuwse expressionisme in Duitsland. Museum de Fundatie toont het expressionisme uit het begin van de eeuw, het Groninger Museum het neo-expressionisme uit de jaren 80.

De dubbeltentoonstelling is „een beetje een experiment”, zegt Karina Smrkovsky van het Groninger Museum, „we hopen op een meerwaarde voor de bezoekers”. Die moet eruit bestaan dat de bezoeker na het zien van de ene tentoonstelling „wordt geprikkeld om ook het vervolg van het expressionisme te zien, in Groningen, of juist het begin ervan, in Zwolle”. Dat zal niet snel op één dag zijn, maar kan in een volgend weekend of, hopen beide musea, „als internationale toeristen bijvoorbeeld een week in deze regio verblijven”. Noord-Nederland trekt relatief veel Duitse toeristen.

De tentoonstelling Wilden laat werken zien van de Duitse kunstenaarsgroeperingen ‘Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’. Nieuwe Wilden begint op 29 april met een optreden van ‘mother of punk’ Nina Hagen. „Zo brutaal en heftig als de punk ooit de wereld van de popmuziek opschudde”, zegt het Groninger Museum daarover, „zo manifesteerde het ‘neo-expressionisme’ zich in de wereld van de beeldende kunst.” Het Groninger Museum was een van de eerste musea in Nederland die dit soort kunst op grote schaal verzamelde. Museum De Fundatie werkt momenteel succesvol samen met Rijksmuseum Twenthe bij een tentoonstelling over Turner.