Skifederatie bant drones na bizar incident bij slalomwedstrijd

De Oostenrijker Marcel Hirscher werd bijna geraakt door een neerstortende drone.

Terwijl de Oostenrijkse slalommer Marcel Hirscher zijn afdaling net heeft ingezet, stort een drone vlak achter hem naar beneden. Screenshot uit een Youtube-filmpje

Het was op de Italiaanse piste in Madonna Di Campiglio dinsdagavond de eerste keer dat bij een skiwedstrijd een drone werd gebruikt en meteen voorlopig de laatste. Een camera onder een van de vliegende toestellen crashte pal achter de Oostenrijkse slalommer Marcel Hirscher. Dat leverde weliswaar spectaculaire beelden op, maar niet zoals bedoeld. De internationale skifederatie FIS weert de drones voorlopig uit de sport, meldt persbureau AFP.

Terwijl Hirscher dinsdagavond zijn afdaling net heeft ingezet, valt er achter hem ineens iets uit lucht. Het blijkt een drone te zijn die de skiërs moest volgen tijdens hun wedstrijd. De Oostenrijker wordt net niet geraakt door het object en vervolgt zijn race.

https://www.youtube.com/watch?v=LXjvIZTp-mI

Waar het precies fout ging, is nog altijd onduidelijk. In tegenstelling tot in Oostenrijk of Duitsland zijn drones wel toegestaan bij skiwedstrijden in Italië. Het inzetten van zo’n vliegende camera moet spectaculaire beelden opleveren om zo de sport ook voor jongeren aantrekkelijk te maken.

“Ongelukkig voorval”

Het bedrijf Infront, dat verantwoordelijk is voor de tv-registratie, spreekt van een “ongelukkig voorval” en heeft een onderzoek ingesteld. Dat onderzoek wil FIS niet afwachten. “Hij zou niet recht boven de piste vliegen”, zegt FIS-wedstrijdleider Mark Waldner. “Maar bij de tweede manche kwam hij steeds dichter bij de skiërs.

“De skiwereld is ontsnapt aan een ramp. Zolang ik verantwoordelijke ben, zijn drones bij wedstrijden verboden. Ze zijn gevaarlijk.”

Hirscher reageert laconiek

Hirscher zelf ging in eerste instantie laconiek om met het incident en beëindigde de wedstrijd zelfs als tweede. “Je bent zo gefocust dat je er verder niet bij stilstaat.” Na bestudering van de beelden veranderde zijn toon echter. “Wat een schande. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren.”

Dubbele nationaliteit

Hirscher is heeft een Nederlandse moeder en Oostenrijkse vader. Doordat hij op een Oostenrijkse licentie racet, komt hij uit voor dat land.

In een blog op zijn eigen website blikt Hirscher - in het Duits geschreven - terug op het incident.

    • Jorg Leijten