Russische rechtbank vraagt om uitlevering Chodorkovski

De ex-directeur van oliemaatschappij Yukos is een van de belangrijkste tegenstanders van president Poetin.

De voormalige directeur van oliebedrijf Yukos Mikhael Chodorkovski wordt verdacht van een moord op een burgemeester en medeplichtigheid bij een moord op een zakenman. Foto Toby Melville/ Reuters

Een Russische rechtbank heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd naar Mikhail Chodorkovski, de voormalig directeur van oliemaatschappij Yukos. Dat heeft een woordvoerder van de Russische federale recherche laten weten aan het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

Chodorkovski wordt beschuldigd van de moord op een Siberische burgemeester in 1998 en medeplichtigheid tot moord bij een zakenman in 1999. De moorden zouden zijn gepleegd omdat Chodorkovski geen belasting wilde betalen voor zijn oliebedrijf Yukos. De ex-oligarch en Kremlincriticus, die afwisselend in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland verblijft, ontkent de beschuldigingen.

Faillissement Yukos was onterecht

Chodorkovski, ooit de rijkste man van Rusland, werd in 2005 veroordeeld voor belastingfraude en belastingontduiking. Hij kreeg in hoger beroep 13 jaar cel, maar hoefde niet de gehele straf uit te zitten omdat president Poetin hem vlak voor de Olympische Spelen in Sjotsi vervroegd vrijliet.

In 2006 ging het oliebedrijf Yokus failliet waarna het bedrijf genationaliseerd en grotendeels verkocht werd aan concurrent Rosneft. In 2011 bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Rusland oneerlijk heeft gehandeld bij het faillissement van oliemaatschappij Yukos en het opsluiten van Chodorkovski.

Daarnaast bepaalde het Permanent Hof voor Arbitrage in Den Haag in 2014, in een rechtszaak aangespannen door een groep aandeelhouders van Yukos, dat zij gecompenseerd moeten worden door Rusland voor een bedrag van 50 miljard dollar (37 miljard euro).

Het uitleveringsverzoek voor Chodorkovski lijkt volgens persbureau Reuters op een gecoördineerde actie van de Russische autoriteiten om de invloed van de belangrijke tegenstander van president Poetin tegen te gaan. Gisteren viel de politie in Moskou kantoren binnen van de pro-democratische beweging Open Russia die ondersteund wordt door Chodorkovski.

    • Huib de Zeeuw