Dit schrijven andere media vandaag

ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

V&D vraagt uitstel van betaling aan

Het in financiële problemen verkerende V&D vraagt vanmorgen uitstel van betaling aan. Volgens RTL Z worden de ruim 10.000 medewerkers daar om 9 uur van op de hoogte gesteld.

De warenhuisketen zit al een tijdje in de problemen en wilde begin dit jaar nog dat het personeel 5,8 procent salaris zou inleveren. Dat ging uiteindelijk niet door, maar er werden wel 400 banen geschrapt. En na veel getouwtrek lukte het V&D ook een huurverlaging af te dwingen bij de verhuurder en investeerde eigenaar Sun Capital miljoenen extra in het bedrijf.

Maar dat blijkt allemaal niet voldoende, want uit uitgelekte stukken in handen van RTL Z blijkt dat V&D op een verlies van tientallen miljoenen afkoerst en dus is uitstel van betaling nodig. Sinds de overname door Sun Capital in 2010 heeft het bedrijf nog nooit winst gemaakt.

Nieuwe hoofdverdachte in fraudezaak KPMG

Het OM verdenkt vastgoedondernemer Leon Bots van een hoofdrol bij de belastingfraude van KPMG en heeft voor 7,3 miljoen euro beslag bij hem gelegd. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Het beslag rust op zijn woonhuis in Maarssen en op een bedrijventerrein in Haarlemmermeer.

Daaruit blijkt dat het OM denkt dat Bots 7,3 miljoen euro heeft verdiend aan de fraude. Dat is de helft van zijn vermogen. Tot nu toe waren wel twee anderen als verdachten aangemerkt maar Bots nog niet. De fraude draait om de bouw van een nieuw hoofdkantoor voor KPMG waarbij de verdachten de belastbare winst op de vastgoedverkoop met 12,85 miljoen euro zouden hebben verlaagd met behulp van vervalste documenten.

Leon Bots is directeur en eigenaar van vijf besloten vennootschappen en is daarnaast penningmeester van de Stichting Holland Real Estate Business Club. Dat is een besloten club voor vooraanstaande figuren uit de vastgoedwereld. Bots en het OM weigeren commentaar te geven op de zaak.

Pensionado’s verzinnen vernuftig zonnecelleneiland

Als alles meezit ligt er volgend jaar een met de zon meedraaiend zonnecelleneiland in de Aamseplas bij Elst. En het idee is nu eens niet ontsproten aan het brein van een stel whizzkids met een hippe start-up, maar komt uit de koker van twee gepensioneerde mannen, schrijft De Volkskrant.

In Japan zijn er al drie zonne-eilanden aangelegd en in Engeland wordt een groot eiland gebouwd bij Manchester. Maar initiatiefnemer van het eiland in Gelderland Hans Bruggeman bedacht dat het nog mooier zou zijn als zo’n eiland mee kan draaien met de zon om de hele dag een optimale lichtinval te hebben. Dat geeft volgens hem 30 procent meer opbrengst.

Technisch is het allemaal niet zo heel ingewikkeld, met een motor en een kabel draait het eiland overdag 180 graden mee met de zon en ‘s nachts weer terug. De vergunning van de gemeente is bijna rond en nu moeten er financiers gevonden worden die 1,5 miljoen euro willen investeren. Maar dat is volgens de slimme grijze heren geen probleem.

De Delftse professor duurzame energie Miro Zeman is erg enthousiast en denkt dat er in veel meer ongebruikte plassen in Nederland zonnecelleneilanden geplaatst kunnen worden.

    • Arjan Meesterburrie