Orkest Jaap van Zweden zegt tour af wegens aanslagen

Het Dallas Symphony Orchestra heeft zijn Europese tour afgezegd in reactie op de aanslagen in Parijs en San Bernadino (Californië). Het orkest, met de Nederlandse Jaap van Zweden als dirigent, zou van 6 tot 21 april naar Europa komen.

In een schriftelijke verklaring die dinsdag werd uitgegeven staat dat „de recente en tragische gebeurtenissen in Europa en de VS” hebben geleid tot dit „erg moeilijke besluit” , dat is genomen na „gesprekken met nationale en internationale veiligheidsdeskundigen”. Het orkest zegt te geloven dat er „een verhoogd risico is voor de veiligheid van onze musici en hun familie”.

Jaap van Zweden heeft een aparte verklaring uitgegeven, waarin hij zegt dat hij het besluit respecteert, maar „als individu de wereld rond blijft reizen” voor zijn verschillende aanstellingen. Van Zweden is sinds 2008 chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra en in 2012 volgde hij Edo de Waart op bij het Hong Kong Philharmonic. Van Zweden wordt getipt als mogelijke nieuwe chef voor het New York Philharmonic, als opvolger van Alan Gilbert.

In Europa zou het Dallas Symphony Orchestra concerten geven in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië. Op het programma stonden Beethoven, Wagner, Mozart en Sjostakovitsj.

Ook het Forth Worth Symphony Orchestra, eveneens uit de staat Texas, heeft een Europese tour afgezegd. Dat orkest zou in mei zes steden in Spanje bezoeken. De reden van deze afzegging is niet terreurdreiging, maar de stand van de euro en de slechte economische situatie in Spanje. Daardoor zou de tour „niet rendabel worden”, aldus het orkest.

Bij de aanslagen in Parijs op 13 november kwamen 89 mensen om in poptempel Bataclan, bij een concert van de rockband Eagles of Death Metal. Twee weken geleden trad de band opnieuw op in Parijs, als toegift bij een concert van U2. Zelf zou U2 oorspronkelijk daags na de aanslagen een concert in Parijs geven.

De Eagles of Death Metal kondigden vorige week een Europese tour aan, door de band ‘The nos amis tour’ genoemd. Op 16 februari treedt Eagles of Death Metal op in de Parijse popzaal Olympia. Fans die in Bataclan waren, krijgen een vrijkaartje. Er is geen optreden in Nederland.