Open haard 2.0: deze filmpjes vervangen een knisperend haardvuur

Ruim 50 kunstenaars maakten korte filmpjes met hun eigen versie van een haardvuur.

Screenshot Vimeo

Het is een traditie in New York: het Yule Log (kerststam). Op kerstochtend wordt op televisie vier uur lang een haardvuur uitgezonden, begeleid door kerstmuziek. Zo kunnen ook stedelingen zonder open haard genieten van een vuurtje met Kerst. Bovendien konden televisiemedewerkers zo bij hun familie zijn in plaats van op hun werk.

Maar na bijna 50 jaar vond een groep ontwerpers en animatoren, bijeengebracht door beeldmaker Daniel Savage, het tijd voor iets nieuws. Yule Log 2.0 was geboren.

Dit jaar beleeft Yule Log 2.0 zijn derde editie. 52 kunstenaars hebben hun eigen interpretatie gemaakt van het haardvuur en daar een kort animatiefilmpje van gemaakt. Ieder filmje kan ‘loopen’, dus als je het wil zou je één video van 15 seconden urenlang op repeat kunnen laten staan. Maar op de site van Yule Log 2.0 kun je ook alle filmpjes achter elkaar bekijken. Net als het origineel voorzien van kerstmuziek, natuurlijk.

Vorig jaar werden er screenings gehouden zodat New Yorkers samen naar de moderne haardvuurfilmpjes konden kijken, maar je kunt de site natuurlijk ook gewoon opzetten op je computer. Zet de filmpjes op ‘volledig scherm’ en je Kerst is compleet.

Mocht je de kunstige animatiefilmpjes zat zijn, dan is er dit jaar nog een ander Yule Log-filmpje dat de moeite waard is. Acteur Nick Offerman, bekend van de serie Parks and Recreation zit naast een haardvuur op een stoel en drinkt whisky. Af en toe neemt hij een slok, verder gebeurt er niks. Het filmpje duurt drie kwartier, dan is Offerman’s glas leeg en loopt hij weg.

    • Wouter van Dijke