Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ook drogisterijketen DA vraagt uitstel van betaling aan

Eerder deze week vroegen ook warenhuisketen V&D en schoenenverkoper Macintosh al uitstel van betaling aan.

Foto Google Streetview

Na warenhuisketen V&D en schoenenverkoper Macintosh heeft ook drogisterijketen DA uitstel van betaling aangevraagd. Dat verzoek is woensdag goedgekeurd door de rechtbank van Amsterdam, zo meldt het concern in een verklaring. DA heeft in totaal 266 vestigingen, die vrijwel allemaal worden uitgebaat door franchisenemers.

Omdat veel winkels eigendom zijn van zelfstandige ondernemers valt het aantal banen dat in gevaar komt in principe mee. In totaal heeft DA 210 werknemers op de loonlijst, waarvan er ongeveer 180 op het hoofdkantoor werken. De rest werkt in de zeven winkels die eigendom zijn van DA Retailgroep.

Tijdens de surseance blijven zowel de webwinkel als de DA-winkels open voor klanten, meldt een woordvoerder. Datzelfde geldt ook voor het distributiecentrum en de klantenservice. Naast uitstel van betaling heeft de rechtbank ook een afkoelingsperiode aangekondigd. Daardoor kunnen leveranciers hun goederen niet terughalen.

Eindeloos gestunt met prijzen

De drogisterijbranche staat al jaren zwaar onder druk. Drogisterijen stunten voortdurend met prijzen: shampoo, make-up en zonnebrandcrème zijn eigenlijk permanent in de aanbieding. De aanstichter van het gestunt is Kruidvat, de marktleider binnen de branche. De rest kan niet anders dan meegaan in de prijsverlagingen.

Als een verrassing komen de betalingsproblemen dus zeker niet, zo stelt Bas Harmse, bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond en eigenaar van een DA-vestiging in Wormerveer. Hij zegt daarover:

“Hoewel de resultaten steeds beter werden, zagen we dit al een klein beetje aankomen. Maar ik hoop wel dat DA een doorstart kan maken. Het bedrijf zal dan wel afgeslankt moeten worden, als je ziet hoeveel mensen op dat hoofdkantoor werken. Dat vind ik nogal wat voor een relatief simpel bedrijf.”

‘Franchisers kunnen gewoon door’

Mocht DA uiteindelijk failliet gaan en geen doorstart kunnen maken, dan heeft dat voor franchisers weinig gevolgen, denkt Harmse. Gezonde bedrijven kunnen door, alleen met een andere naam op de gevel. En zónder de producten van DA-huismerk in de schappen. Harmse:

“De rest van het assortiment is ook bij andere groothandels te koop. En het huismerk wordt overigens ook gewoon gemaakt door dezelfde leveranciers die ook andere huismerken maken. Als tweehonderd franchisers de koppen bij elkaar steken, dan blijven die hun producten ook gewoon leveren. Maar dan bijvoorbeeld met ‘De Drogist’ op de verpakking.”

De surseance van DA komt in een week waarin de crisis in de Nederlandse winkelstraat duidelijk zichtbaar is geworden. Nadat eerst Macintosh, eigenaar van schoenenwinkelketens als Scapino, Dolcis en Manfield, dinsdag uitstel van betaling had aangevraagd en gekregen, volgde nog diezelfde dag V&D. De banen van circa 16.000 werknemers staan op het spel.

Alle vestigingen van DA: