OM wil ruim half miljoen euro van voormalige gedeputeerde Hooijmaijers

De VVD’er werd in 2013 veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Ton Hooijmaijers (rechts) voorafgaand aan zijn hoger beroep eerder dit jaar, samen met zijn advocaat Frits Schneider Foto: Koen van Weel/ANP

Het Openbaar Ministerie gaat 526.345 euro vorderen van Ton Hooijmaijers (54), voormalig provinciebestuurder in Noord-Holland. Dat bevestigt de advocaat van Hooijmaijers, Frits Schneider. Het OM maakte de vordering woensdag bekend bij aanvang van de ontnemingszaak tegen Hooijmaijers bij de rechtbank in Haarlem, de plek waar de VVD’er in 2013 werd veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Hooijmaijers, als gedeputeerde van Noord-Holland tussen 2005 en 2009 verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën en Ruimtelijke Ordening, heeft altijd ontkend over de schreef te zijn gegaan. “Ik zie geen enkel kwaad in mijn handelen,” zei hij op de dag van zijn veroordeling in 2013 tegen NRC. Naar eigen zeggen onderhield hij goede contacten met onder meer de vastgoedwereld om slepende Provinciale projecten “voort te stuwen in plaats van tegen te houden”.

“Om de wereld te verbeteren.”

Hooijmaijers ging in beroep tegen zijn straf. Maar ook het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem: 2,5 jaar celstraf, anderhalf jaar minder dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. Het hof liet de enorme publiciteit die Hooijmaijers ten deel viel, meewegen in zijn oordeel.

Het OM wil nu dus ruim een half miljoen hebben van de voormalig provinciebestuurder. Eerder berekende het OM de criminele winst van de flamboyante Hooijmaijers op ruim één miljoen euro.

Hooijmaijers gelooft nog altijd in zijn onschuld en gaat naar de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in ons land. Om die reden is ieder bedrag dat het OM wil vorderen van Hooijmaijers dan ook “ridicuul”, zegt advocaat Schneider. Deze cassatie kan maanden zo niet jaren gaan duren. Tot die tijd is Hooijmaijers in ieder geval een vrij man. De voormalig politicus zelf is niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook het interview met Ton Hooijmaijers waarmee NRC De Tegel won. ‘Ik wilde de wereld verbeteren’
    • Hugo Logtenberg