OM in beroep tegen vrijlating arrestanten Geldermalsen

De rechter-commissaris besloot woensdag dat vijf arrestanten naar huis mogen.

Bij rellen in Geldermalsen werden vorige week veertien personen gearresteerd. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen het besluit om vijf mannen vrij te laten die nog vast zaten in verband met de rellen van vorige week in Geldermalsen. De rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland besliste woensdagmiddag dat er geen reden is hen langer vast te houden.

Verschillende demonstranten verstoorden vorige week woensdag een raadsvergadering waarin gepraat zou worden over de komst van een asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen naar Geldermalsen. Sommigen van de 11.000 inwoners zijn daar fel tegen. Op woensdagavond werden hekken rond het gemeentehuis vernield en vuurwerk gegooid naar de raadszaal, die ontruimd moest worden. Daarop werden veertien mensen gearresteerd.

Het OM wilde dat de vijf arrestanten die nog vastzaten veertien dagen langer in de cel zouden blijven. Volgens de rechter-commissaris is er echter weinig reden aan te nemen dat vier van hen in herhaling zullen vallen. De vordering tegen één verdachte werd wel toegewezen. Hij mag op basis van persoonlijke omstandigheden echter alsnog naar huis.

OM: wel herhalingsgevaar

Het OM is het hier niet mee eens en stelt dat er wel degelijk gevaar bestaat dat de mannen in herhaling zullen vallen. Ze zouden onderling afspraken hebben gemaakt over het meenemen van voorwerpen als vuurwerk, stenen en buizen naar het gemeentehuis van Geldermalsen.

“Het herhalingsgevaar is volgens het OM nog steeds aanwezig vanwege de manier waarop de verdachten geweld hebben gebruikt tegen beveiligings- en politiemensen en omdat in ieder geval drie van de vier verdachten dit geweld ook zouden hebben voorbereid. Uit onderzoek is gebleken dat deze verdachten vooraf rekening zouden hebben gehouden met rellen.”

Tegen het vrijlaten van de verdachte waarvan het voorarrest weliswaar verlengd is maar die vanwege persoonlijke omstandigheden alsnog naar huis mag, gaat het OM eveneens in beroep.

“Het OM gaat ook in appèl tegen deze beslissing omdat de algemene voorwaarden waaraan verdachte zich moet houden, het herhalingsgevaar onvoldoende wegnemen.”

Over de verlenging van het voorarrest van een zesde verdachte wordt volgende week beslist. Hij zit vanwege een vormfout echter al sinds vrijdag weer thuis.

Nog steeds verdacht

Zes personen die verdacht worden van lichtere vergrijpen werden vorige week al vrijgelaten. De mannen waarvan de voorlopige hechtenis woensdag is opgeheven gelden zijn nog wel steeds verdacht en kunnen daarom nog steeds gestraft worden.

    • Jorg Leijten