Met deze zakelijke apps maak je een goed begin van 2016

Wil jij georganiseerder 2016 ingaan? NRC Q stelde een lijst samen met de vier beste zakelijke apps.

Foto iStock

Het einde van 2015 nadert. Tijd voor balansen, terugblikken, voornemens en andere clichés. Maar ook voor lijstjes, van de beste iPhone-apps van 2015 bijvoorbeeld.

2015 was namelijk niet alleen het jaar waarin we minder apps gebruikten, maar ook het jaar waarin we méér tijd doorbrachten in de apps die we wél gebruikten:

En dat waren toch vooral weer mobiele games, hoewel we ook veel zakelijke apps downloadden.

Uit Apples jaarlijkse lijst van beste nieuwe iPhone-apps hebben we daarom een top vier zakelijke apps voor je samengesteld. Zo kun je sterk beginnen aan 2016.

1. Paper

Paper is een notitie-app 2.0. De app bestond al langer voor de iPad, maar kwam in september dit jaar ook voor de iPhone op de markt. Van lijstjes tot presentaties en van tekeningen tot grafieken en tabellen: alles wat je met pen en papier kan doen, dat kan ook in Paper. De app heeft echter ook een nadeel: wil je nauwkeurige schetsen of tabellen maken? Dan blijft het klooien op een klein iPhone-scherm.

2. Spark Mail

Spark filtert de belangrijkste berichten uit je inbox en stuurt je enkel meldingen voor die specifieke mails. De app heeft bovendien een aantal gemakkelijke archiveerfuncties, biedt gebruikers standaardantwoorden en stelt je in staat mailtjes te ‘snoozen’. Snoozen? Dat is het tijdelijk - ongelezen - wegzetten van een mail, om hem later nog eens op te pakken. Het maakt Spark vooral een app met veel functies die het werken in je inbox overzichtelijker maken.

3. Workflow

Workflow is een iPhone-app waarmee je acties op iPhone kan automatiseren. Het betekent dat de app veel gebruikte handelingen onder één knop kan samenpakken. Dat ‘samenpakken’ in Workflow kan vervolgens op duizend en één manieren: van het automatisch opzoeken van de locatie van een agenda-afspraak, tot het nummer dat je luistert automatisch twitteren. En dat bespaart tijd.

Maar in de praktijk betekent het vooral dat Workflows specifieke functies handig zijn: webpagina’s omzetten naar een PDF-document of notities automatisch in Evernote zetten, bijvoorbeeld. Workflow is de enige van de hier genoemde apps die geld kost, namelijk 2,99 euro.

Workflow op een Apple Watch:

View post on imgur.com

4. Robinhood

Robinhood stelt beleggers in staat een beleggingsrekening te openen en tegen een tarief van nul dollar per transactie te handelen in effecten. De trading app is er speciaal voor millennials: met name die doelgroep moet worden aangesproken met een strakke, makkelijk te navigeren app. Beleggen voor dummies, dus.

Maar dat nultarief maakt Robinhood ook een belangrijke speler op de beleggersmarkt. Wie nu wil beleggen doet dat namelijk via beurshandelaren, die een commissie per aankoop of verkoop rekenen. Door geen commissies te rekenen breekt Robinhood de beleggersmarkt open voor een nieuwe groep (jonge) beleggers.

Daar kleven ook risico’s aan. Robinhood biedt slechts financiële informatie, geen research of advies. En dat maakt de kans op ongelukken - zeker bij onervaren beleggers - een stuk groter. Voorlopig is Robinhood overigens alleen nog in de VS beschikbaar.

    • NRC Q