Met deze best-of-the-best-lijst van 2015 kun je de rest skippen

Kendrick Lamar tijdens zijn optreden op Lowlands 2015. Foto Ferdy Damman/ANP

December is traditioneel de tijd van lijstjes. Héél véél lijstje. Met de allerbeste films, cd’s, boeken en andere zaken die er in 2015 uitsprongen. Voor wie geen zin heeft al deze opsommingen door te ploegen heeft de Amerikaanse website FiveThirtyEight een ‘best of’ van de ‘best of lijstjes’ gemaakt.

Als uitgangspunt heeft de auteur van het artikel de best-of-lijstjes genomen van recensenten van dertig Amerikaanse media- en webtitels als The Washington Post, Rolling Stone en Variety. Om tot een winnaar te komen wordt geteld op hoeveel lijstjes een bepaalde film bijvoorbeeld voorkomt. Een positie op de lijstje (bovenaan of onderaan) is niet van invloed. Niet alle titels maken lijstjes in alle categoriën.

Wat zijn zoal de ‘winnaars’?

Beste film: Carol

Qua film wint het romantische drama Carol over twee Amerikaanse lesbische vrouwen in de jaren vijftig. De titel komt op 18 lijstjes voor. Ook Spotlight doet het met zeventien noteringen goed op deze lijstjesverzameling.

Lees ook onze recensie van de film Carol: Verboden damesliefde

Beste plaat: To Pimp a Butterfly

Voor wat betreft de titel van beste album van het jaar, is er maar één plaat die in aanmerking komt. Kendrick Lamar’s To Pimp a Butterfly, een sociaal-maatschappelijk kritiekstuk over armoede en vooroordelen, komt op maar liefst negentien lijstjes voor en behaalt daarmee een 100 procent score.

Beste boek: Between the World and Me

De ‘prijs’ voor beste boek van dit jaar gaat naar Between the World and Me van de Amerikaanse schrijver Ta-Nehisi Coates, met een notering op zestien van de twintig lijstjes.

Naast de inventarisatie per categorie turft de auteur ook de overlap tussen de lijstjes. Zijn conclusie: ongeveer 55 procent van de films,tv-serie boeken en platen staan ook op minimaal vijf andere lijstjes. Met andere woorden: je kunt net zo goed een muntje opwerpen om te bepalen of iets het bekijken, lezen of luisteren waard is.

De complete best-of-best-of-lijstjes zijn hier te vinden.

    • Jorg Leijten