Man die baas onthoofdde in Lyon pleegt zelfmoord in cel

In juni onthoofdde hij zijn baas en probeerde een aanslag te plegen op een chemiebedrijf.

Het chemiebedrijf Air Products, waar Salhi een aanslag probeerde te plegen. Foto Maxime Jegat / EPA

Yassin Salhi, de 35-jarige man die in juni zijn baas onthoofdde in Frankrijk, heeft dinsdagavond zelfmoord gepleegd. Dat meldt persbureau AFP. De man zat in een isoleercel in een gevangenis in de buurt van Parijs, nadat hij zijn baas vermoordde bij een transportbedrijf in Saint-Quentin-Fallavier, in de buurt van Lyon.

Salhi zei na zijn arrestatie dat hij verward was geraakt door problemen op het werk en in zijn gezin. Hij maakte een morbide selfie bij het hoofd van zijn slachtoffer. Die verstuurde hij via Whatsapp naar een Canadees telefoonnummer, vermoedelijk van een bevriende Syriëganger. Ook probeerde hij een aanslag te plegen op een chemiebedrijf door met zijn auto in te rijden op gasflessen.

Bij het lichaam van het slachtoffer werd een vlag gevonden die op die van IS leek. Ook waren er Arabische teksten aangebracht op het hoofd en lichaam van het slachtoffer. Salhi zat vast op verdenking van moord met een terroristische achtergrond. Zelf ontkende hij dat religieuze motieven een rol speelden.

Op 26 juni, de dag van de aanval in Lyon, vonden ook aanslagen plaats in de Tunesische badplaats Sousse en in Koeweit. In Sousse werden 38 toeristen doodgeschoten op het strand, in Koeweit kwamen 27 mensen om het leven na een zelfmoordaanslag in een shi’itische moskee.

    • Wouter van Dijke