Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Korpschef Nationale Politie: 82 contraterrorisme-onderzoeken

Volgens vertrekkend korpschef Bouman is een aanslag in Nederland onvermijdelijk.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie.
Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. Frank Ruiter

Er lopen 82 strafrechtelijke onderzoeken die te maken hebben met contraterrorisme. Dat zegt de korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, woensdag in De Telegraaf. Volgens Bouman staan er ook ‘talloze’ pelotons van de Mobiele Eenheid op piket. Dat houdt in dat zij op ieder moment opgeroepen kunnen worden.

Bouman spreekt tegen De Telegraaf ook over zijn vrees voor een terroristische aanslag in Nederland. “Voor mij staat vast dat die er komt”, zegt hij. Wel gaat Bouman er vanuit dat de Dienst Speciale Interventie (DSI) de capaciteit heeft om te reageren op een aanslag.

Welke maatregelen de politie heeft genomen tegen de terrorismedreiging wil Bouman niet benoemen. Wel meldt hij dat enkele honderden agenten zijn opgeleid voor het gebruik van zwaardere wapens, al zegt hij er niks in te zien als agenten op straat standaard zwaarbewapend zijn.

Bouman zal op 1 februari vertrekken als korpschef van de Nationale Politie. Hij werd in 2011 aangesteld om de 26 politiekorpsen te verenigen tot één organisatie. Daar was drie jaar en 230 miljoen euro voor uitgetrokken. Het project verliep niet geheel volgens plan: in september werd duidelijk dat de herinrichting twee keer zo lang gaat duren en twee keer zoveel geld zal kosten.