Kerstcadeau voor Beatles-fans: band op streamingdiensten

De muziek van de Engelse band is vanaf donderdag te streamen op negen diensten.

Het album Abbey Road van de Beatles. Foto Andy Rain / EPA

Het is een mooi kerstcadeau voor Beatles-fans: vanaf kerstavond is het repertoire van de Engelse popgroep op negen muziekstreamingdiensten te streamen.

De geruchten gingen al langer: muziekwebsite Billboard meldde eerder deze week al dat de Beatles op streamingdiensten zou verschijnen. Volgens Billboard zou de muziek exclusief te streamen zijn via Apple Music, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. De site Re/code bracht dinsdag al wel naar buiten dat het om negen diensten zou gaan.

Er is dus geen exclusieve deal gesloten met één bepaalde streamingdienst, iets wat bijvoorbeeld Taylor Swift heeft gedaan met Apple Music. Swift haalde in 2014 al haar muziek van Spotify af, omdat haar muziek ook op de gratis versie van de streamingsdienst te streamen was. Apple Music wilde dat ook doen, maar Swift kreeg de muziekdienst op de knieën. Opvallend is daarom dat de muziek van de Beatles wel ook op de gratis versie van Spotify verschijnt.

Langzaam maar zeker

De muziek van de Beatles ontbrak lang bij de streamingdiensten, omdat de rechten voor de muziek van de groep liggen bij platenmaatschappijen die de muziek niet zomaar vrij wilden geven.

Het is bekend dat de Beatles langzaam zijn als het gaat om het accepteren van nieuwe technologische manieren op muziek te verspreiden. Zo schreef Billboard dat het zes jaar duurde voordat muziek van de Engelse popgroep verscheen op iTunes. Met succes: in de eerste week werden er via iTunes twee miljoen albums van de band verkocht. Maar er was voor de band ook geen noodzaak om hun muziek digitaal aan de man te brengen, omdat de band nog altijd veel cd’s verkoopt.

Natuurlijk waren de platen van de Beatles al jaren te beluisteren via YouTube. De nummers zijn daar legaal voor niets te beluisteren.

    • Maarten Back