Moslims nemen christenen in bescherming bij aanval van Al-Shabaab

Vorig jaar november werden 28 christelijke onderwijzers afgeslacht in een bus in het noordoosten van Kenia. Afgelopen maandag werd een dergelijk bloedbad in dezelfde regio voorkomen doordat moslimpassagiers hun christelijke medereizigers in bescherming namen, toen hun bus werd aangevallen door strijders van de islamitische terreurgroep Al-Shabaab.

In Kenia wordt vol lof gesproken over het kordate optreden van de moslimpassagiers. Zij gaven, in de woorden van de autoriteiten, „een duidelijke boodschap van eenheid” af. De bus was met ruim zestig passagiers op weg van de Keniaanse hoofdstad Nairobi naar Mandera, op de grens met Somalië. In het gebied waar de bus tot stoppen werd gedwongen, heeft Al-Shabaab vaker toegeslagen.

Net als bij de aanval van een jaar geleden wilden de aanvallers de christenen maandag apart zetten en hen doodschieten. Maar de moslims weigerden daar aan mee te werken. Sommige zeiden dat ze dan maar iedereen moesten doodschieten. Enkele moslimvrouwen hadden snel hun hoofddoek aan christelijke medepassagiers gegeven.

Toen er een vrachtwagen in de tegenovergestelde richting kwam, dachten de aanvallers dat er politie op komst was. De passagiers werden terug de bus in gecommandeerd en de chauffeur maakte van de verwarring gebruik om er snel vandoor te gaan. Uiteindelijk vielen er twee doden: een inzittende van de vrachtwagen en een passagier die had proberen te vluchten en in de rug werd geschoten. (NRC)