Internetondernemer Dotcom mag worden uitgeleverd aan VS

Ook de Nederlandse mede-eigenaar van Megaupload, Bram van der Kolk mag worden uitgeleverd.

De Duitse internetondernemer Kim Dotcom bij de Nieuw-Zeelandse rechtbank waar hij hoorde dat hij mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Foto Chris Cameron/ Reuters.

Een rechtbank in Nieuw-Zeeland heeft woensdag beslist dat de Duitse internetondernemer Kim Dotcom mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zo meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse justitie wil de voormalig eigenaar van Megaupload vervolgen vanwege grootschalige inbreuk op auteursrechten, afpersing en witwassen.

De beslissing van de rechtbank komt bijna vier jaar nadat de Nieuw-Zeelandse politie op verzoek van de FBI een inval deed op zijn landgoed, iets buiten Auckland. In juni 2012 oordeelde een Nieuw-Zeelandse rechter dat het huiszoekingsbevel onwettig was.

Ook Nederlander Bram van der Kolk wordt uitgeleverd

Naast Dotcom (oorspronkelijke naam Schmitz) mogen ook drie andere verdachten worden uitgeleverd, waaronder de Nederlander Bram van der Kolk, mede-eigenaar en programmeur van Megaupload. Deze website was een van de grootste hostingbedrijven ter wereld waar gebruikers gratis of tegen een kleine vergoeding grote bestanden konden stallen, die anderen weer konden bekijken. Volgens justitie is de Amerikaanse filmindustrie 500 miljoen euro misgelopen door de illegale verspreiding van bestanden.

De extravagante Dotcom, die zegt te strijden voor internetvrijheid, denkt dat hij in hoger beroep de uitlevering naar de VS kan tegenhouden, zo laat zijn advocaat weten aan The Wall Street Journal. Naar verwachting duurt het nog enkele jaren voordat het komt tot een daadwerkelijke uitzetting.

In de Verenigde Staten lopen de vier mannen van Megaupload kans op een gevangenisstraf van 88 jaar.

    • Huib de Zeeuw