Herberg Europa NPO 1, 23.00-23.55u.

Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Dat zal de kerstgedachte van de EO zijn geweest bij het produceren van Herberg Europa, waarin BN’ers op pad gaan om te onderzoeken hoe herbergier Europa zijn vluchtelingen ontvangt. Conclusie: niet met open armen. Guus Meeuwis ziet op Lesbos nog hoe Nederlandse kustwachten de vluchtbootjes op sleeptouw nemen („You’re doing great, almost there!”), maar daarna begint de ellende. Frank Lammers krijgt het te kwaad als hij ziet hoe kinderen met ontvelde voetjes, koorts en diarree in een Sloveens pompstation worden behandeld door een vrijwilliger met een provisorische verbandtrommel. Ook in The Jungle, het kampement bij Calais, ervaart Tygo Gernandt de dagelijkse kommer en kwel. Onderwijl is er eenmaal in Nederland aangekomen ook geen uitslapen bij: de lichten in opvangcentrum Heumensoord gaan al om zes uur ’s ochtends aan. Het een en ander wordt begeleid met de nodige pianodeuntjes, gitaarriedeltjes en strijkkwartetjes. De evangelische boodschap in dit tweeluik (morgenavond deel twee): „heb uw naaste lief als uzelf”.