Ik begin om 3.45 uur maar geniet elke dag

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Steven de Jel (34) deed het gewoon. Hij gaf zijn baan bij ABN Amro op voor een studie journalistiek.

Illustratie Martien ter Veen
Illustratie Martien ter Veen

Hoogtepunt: „Laatst bediende ik in de televisiestudio van RTL Nieuws de autocue voor Jan de Hoop en realiseerde ik me: jeetje, dit is eigenlijk best bijzonder.”

Dieptepunt: „Op de krant waarvoor ik werk moesten veel collega’s vertrekken, dat is naar om mee te maken.”

Gesprekken over overleden liefdes

„Iedereen ging studeren na de middelbare school, behalve ik. Wat ik echt wilde in mijn leven wist ik nog niet dus had ik allerlei verschillende baantjes: schoonmaker, fabrieksarbeider, vrachtwagenchauffeur en uiteindelijk werd ik bankmedewerker bij ABN Amro. Op het kantoor van de bank belden klanten mij voor advies. Ik vond het leuk om vragen te stellen aan mensen over hun persoonlijk leven en voordat ik het wist, voerde ik hele gesprekken over overleden liefdes en zo. Mijn leidinggevende vond het goed dat ik echte gesprekken voerde en aangezien de verkoop ook goed ging, kreeg ik na twee jaar een vast contract.

Altijd dat stemmetje

„Toch ging het verkopen me steeds meer tegenstaan. Als ik met een oude man over zijn kleinkinderen sprak was er altijd dat stemmetje in mijn hoofd dat ik op een gegeven moment óók moest vragen of hij al had nagedacht over een spaarrekening voor hen. Ondertussen schreef ik in mijn vrije tijd voor een website over voetbalclub NEC. We schreven voornamelijk nieuwsberichten over van andere media, maar op een dag stelde ik voor zelf eens spelers te interviewen. Dat willen ze bij NEC nooit, zeiden mijn collega’s, maar ik ging gewoon naar een training en interviewde de voetballers zodra ze klaar waren.

Van hobby mijn beroep

„Wat is dit leuk om te doen, dacht ik. Waarom zou ik van mijn hobby niet mijn beroep maken? ‘Maak je geen illusies, werken is nooit leuk’ reageerde een collega bij de bank. Toch deed ik het, ik zegde mijn baan op en ging op mijn 28ste naar de School voor Journalistiek. Via een kennis kon ik bij De Gelderlander aan de slag en na mijn stage kon ik bij RTL Nieuws blijven. Bij Ontbijtnieuws begin ik nu om 3.45 uur in de ochtend, ik werk een dag in de week bij de krant en ondertussen rond ik mijn studie af. Dat is soms aanpoten, maar ik geniet elke dag van mijn nieuwe leven.”