Grootschalige inspectie van oude galerijflats

In Leeuwarden stortte de betonnen galerij van een flat naar beneden. Minister Blok wil nu onderzoek bij al dit soort flats.

De Antillenflat in Leeuwarden, 2011 Foto ANP

Eigenaren van zo’n duizend galerijflats in Nederland zullen per 1 januari 2016 onderzoek moeten laten uitvoeren naar „de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren”. Dat heeft minister Stef Blok (Wonen en rijksdienst, VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het onderzoek moet voor 1 juli 2017 zijn uitgevoerd. Als nadere studie uitwijst dat de constructie onvoldoende veilig is, moet de eigenaar van de flat maatregelen nemen om alsnog te voldoen aan de constructieve veiligheidseisen van het Bouwbesluit 2012.

Volgens minister Blok gaat het bij het onderzoek om galerijflats „met uitkragende betonnen galerij- of balkonvloeren die monoliet zijn verbonden aan de betonnen verdiepingsvloeren of gevelbalken”. In Nederland zijn er circa duizend van deze galerijflats, met vele tienduizenden woningen. Ze zijn vooral gebouwd in de periode 1950-1970.

Het onderzoek dat Blok nu wil zien is het gevolg van een incident dat zich in mei 2011 voordeed in Leeuwarden. Toen stortte een deel van de bovenste galerij van de Antillenflat, gebouwd midden jaren zestig, vijf verdiepingen naar beneden. De wapening van het beton was gaan roesten, waardoor een betonplaat losraakte en in zijn val betonplaten van de onderliggende verdiepingen meetrok. Niemand raakte gewond.

Geen acuut gevaar

Sindsdien hebben eigenaren van veel galerijflats zelf nader onderzoek gedaan. Twee jaar geleden bleken problemen met galerijen van flats in Den Haag. Veertien galerijflats kregen extra stutten om instorten te voorkomen. In Delft en Leiden werden in vergelijkbare flats maatregelen getroffen.

Volgens Wim Meilink, directeur van ingenieursbureau Econstruct uit Leeuwarden, is er „geen sprake van acuut gevaar” in galerijflats. „Ze staan zeker niet direct op instorten, maar er zijn wel flats waar dingen moeten gebeuren”.

Meilinks bedrijf onderzocht eerder het incident in de Antillenflat. Volgens hem zullen noodzakelijke versterkingen variëren van het verbeteren van de wapening tot – in het uiterste geval – bouwen van nieuwe galerijen. „Het gaat voornamelijk om voorzorgsmaatregelen, zodat op de langere termijn gebouwen kunnen worden behouden.”