Gemeente wil onderzoek naar omstreden Utrechtse moskee

De gemeente Utrecht wil weten of salafisme een slechte invloed heeft op de jeugd.

Burgemeester Van Zanen heeft met het moskeebestuur overlegd. Foto Martijn Beekman / ANP

De gemeente Utrecht gaat onderzoek doen naar islamitische lessen die worden gegeven in de omstreden Al Fitrahmoskee. Het onderzoek moet uitwijzen of de lessen negatieve pedagogische effecten hebben op de Utrechtse jeugd. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt na overleg tussen de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en het bestuur van Al Fitrah.

Aanleiding voor het overleg is een artikel dat zaterdag in NRC verscheen, over hoe deze salafistische organisatie kinderen en jongeren opvoedt met onverdraagzame en anti-westerse denkbeelden. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) noemde dit “volstrekt ongewenst” en zei dat actie geboden is.

Burgemeester Van Zanen heeft vandaag het moskeebestuur aangesproken op hun gebrek aan openheid en transparantie. Ook heeft hij zorgen geuit over de wijze waarop de organisatie invloed zou uitoefenen op de levens- en denkwijzen van hun bezoekers.

Volgens de gemeente heeft Al Fitrah haar medewerking toegezegd aan een onderzoek naar de islamlessen. Ook zullen zij vanaf nu “regelmatig” met de gemeente in gesprek gaan en aansluiten bij overleggen over maatschappelijke vraagstukken met andere islamitische organisaties. Eerder weigerde Al Fitrah die overleggen bij te wonen. Ook zullen jongerenwerkers en wijkagenten “op open wijze worden ontvangen” wanneer zij de moskee bezoeken – tot nu toe stelde de moskee zich zeer gesloten tegenover hen op.

    • Andreas Kouwenhoven