Platini vindt timing van zijn schorsing ‘ongeloofwaardig’

Michel Platini snapt niets van alle commotie over de betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 van de FIFA heeft ontvangen. „Ik ben zwaar beschadigd en word nu door de media in dezelfde hoek geduwd als Sepp Blatter. De hoek van corruptie”, liet hij dinsdag in Franse pers weten. „Ik heb werk verricht en een factuur gestuurd. Die is betaald en daarover heb ik belasting betaald.”

Platini werd maandag voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Hij snapt niet waarom de wereldvoetbalbond niet eerder een onderzoek naar de bewuste betaling aan hem is begonnen. „Na vier jaar zijn ze ineens wakker geworden bij de Zwitserse rechtbank. In het jaar waarin een nieuwe president van de wereldvoetbalbond gekozen moet worden en ik kandidaat ben. Dat is ongelooflijk.”

Platini kan door de schorsing op 26 februari niet aan de verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA deelnemen. Hij kondigde aan in beroep te willen gaan bij het sporttribunaal CAS. Het is onduidelijk of dat wel kan. Waarschijnlijk moet hij eerst voor de beroepscommissie van de FIFA verschijnen.

Platini kreeg dinsdag steun van Patrick Kanner. De Franse minister van Sport vroeg zich openlijk af wat de legitimiteit is van FIFA’s ethische commissie. „Had Platini de mogelijkheid zich te verdedigen onder eerlijke omstandigheden? Ik ben daar niet van overtuigd.” (ANP)